Thursday, 28 April 2011

Hari Rabu Yang Kalut

Seperti nama tajuk di atas,adapun pos ini berkenaan hari rabu yang sangat kalut, lagi mengalutkan, tak lain tak bukan dikalutkan oleh diri yang sedia kalut...
Ya,semalamla ceritenye ni.
Alkisah walaupun semalam hidup sebagai maskman (akibat flu), akan tetapi hidup sebagai speaker bebas ttp harus diteruskan. Hari rabu sy telah ditugaskan untuk beri free talk semasa perhimpunan pagi dan satu sesi lagi di kursus setengah hari.

Setelah sampai ke headquarter dengan penuh kekalutan, dan kemudian bergegas terus ke pejabat daerah untuk perhimpunan pagi. elok sampai di sana,saya berkumpul menyapa staff sambil mengorek beg untuk cari kertas speech yang telah disediakan malam sebelumnya, and to nobody's amazement...TIADA...
Hoh?? peluh tak kire jantina mula menitik. Terpaksa mengubah strategic plan last minute.




Dengan penuh machonye,sy menggoreng apa2 saja yang terlintas di fikiran...free,spontaneous public speaking-something i detest all my life,wuwuuwuuu. Hmm, pikir2 balik, ada hikmahnye jugak,talk menjadi tidak kaku and free flow. [2:216] dan rasa mereka ade tersentuh sedikit sebanyak,hehe (syok sendiri) sebab lepas tu ade orang kirim salam (ok,sile abaikan)


Setelah itu kembali ke headquarter untuk kursus bagi staff. Siap elok molek ambil tempat depan laptop untuk start talk, baru la terperasan a small detail...LUPA BAWA FLASH DISC!




HOMAIGOD....


Kali ni peluh segala jantina mula menitik, tangan mula mengorek2 laptop ofis untuk mencari bahan yang sememangnye tiada di situ. Syabas...
Saved by the bell, setelah membuat muke kesian merayu undi, untung ketua staff ada simpan backup data untuk power point tersebut. Dengan kontrol macho seolah2 tiada apa yang terjadi, saya menberi talk dengan suara serak d sebalik mask hijau kegemaran ramai.
Aiceh!kenapa la cuai sangat? perancangan pun yellek...Bahaya tahap mengancam nyawa...
Kebatilan yang terancang boleh mengalahkan kebenaran yang tak dirancang (errr...ade kaitan ke ey?)


Kepada tuan punye diri, sile la ingat. Hidup kene berstruktur,baru la boleh capai kejayaan. tak perlu nak havoc benda2 yang gigantic (klo mampu sile,sile...), tapi start with something small...contohnye, menyimpan kertas speech dan flash disc dalam beg sebelum pergi kerja *lap peluh* and always check your things before leaving. Bukankah ini sebahagian dari amanah dan etika dalam bekerja? isk...

Tapi rasanya hidup akan lebih terurus kalau ade adik tonyet d sisi sebagai PA.haha,Peace.

14 comments:

The Mind of Super Muslim said...

Kebatilan yang terancang boleh mengalahkan kebenaran yang tak dirancang ..yep betui..

aduii kak adik toncet chumill ni malu sungguh la akk nya berterabur..huhu
cptlah BM sure automatiknya systematik!

ok sungguh sadis..sy sanggup turun ppadang jd PA smntara.huhu

Ann Huda (Ate) said...

Ate sukaaaaa sangat entry ini..clap,clap. Suka gak kat tuching yang terkuzzut itu...clap,clap,clap.

(Hati ku tertanya-tanya siapakah gerangan blogger misteri puding karamel)
僕 の 歩く 道.. Bisa ditebak..

The Mind of Super Muslim said...

haha kak ann no worries puding caramel ni akhwat vore kita jgak.wehee!

maaflah kak puding karamel saya tlg jawabkan since sy mdpt jawatan PA~~

Puding Karamel said...

adik tonyet~ bagus, PA yg berjaya. x sesia akk bela awk ^_~
aish...BM??!!! awk ni mmg kuat aura BM la...akk BN boleh la,ahaks...takat jd penceramah jeputan jer...
ni utk awk : [30:21] and [25:74]
kompem awk suke dan teruja ^^

Puding Karamel said...

kak Ann~ ehehe...rasenye org lain pon ada yg pro jepun jugak kan??haruskah sy yg dtebak?theehee...

tq atas clap2 k ann,ikhlas dr hati ^^
klo nk clap2 lagi,kne upload byk gambar kucing la ni ek?hehe

khuza hasan said...

adik t0nyet???
*_*

Puding Karamel said...

nama manja PA akk yg dah cabut lari n keje ngan gomen.hehe
adik yg membulat bersama akk

khuza hasan said...

owh..begitu..ingat kan ape..
ter lam pi plak..
:)

Puding Karamel said...

never mind
u wouldn't know...
^_~ *senyum kenyit hidung,eh, mata)

khuza hasan said...

adik tonyet tuh..
name yg agak k0mersial..
hurm~
:)

Puding Karamel said...

eh?apa yg komersial?

khuza hasan said...

tajuk entri..
:)

Puding Karamel said...

sejak bila hari rabu yang kalut menjadi komersial?
@.@

khuza hasan said...

sejak sy bace entri akk nih..
:)