Wednesday, 8 June 2011

Belum terlambat, Inche Pochong

Tak kire, se-pochong apa pon kita (sila define sendiri istilah pochong)
Selagi nyawa belum sampai ke halkum
Selagi matahari belum terbit dari arah barat
Selagi pintu rahmat Allah masih terbuka (forever kott...)
Selagi ada keinginan murni untuk bertaubat walaupun terpaksa diulang-ulang akibat kealpaan...

Kita tetap ada kesempatan yang sama untuk bertaubat

*insert ilustrasi kartunis Nik Wafdi : pocong berdiri solat sewaktu penggambaran 'POCHONG MOVIE' di halaman 42 dari Buku Beduk Diketuk by Us Pahrol Mohd Juoi - hakcipta terpelihara,sile beli sendiri*

[kredit]
 Supaya kita berjaya...seperti firman Allah
Dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang-orang yang beriman, supaya kamu berjaya [24:31]
Supaya kita menjadi hamba yang disukai (a.k.a. dicintai)...seperti sabda Nabi
Sesungguhnya Allah sangat menyukai kepada taubat hambaNya daripada sukanya seseorang yang menemukan kembali untanya (berikut muatannya) setelah hilang di padang sahara.
Simply, supaya kita diampuni... sabda Nabi
Sesungguhnya Allah membuka tanganNya di malam hari untuk menerima taubat orang yang melakukan dosa di siang hari dan membuka tanganNya di siang hari untuk menerima taubat orang yang melakukan dosa di malam hari. Hal keadaan ini berlaku sehinggalah matahari terbit dari arah barat.
Maha suci Allah, yang maha menerima taubat TT_TT
Walaupon sebebal apa pon kita sebagai hamba yang tegar mengulangi dosa, pintu taubat sentiasa terbuka luas. Dosa kata pergi, pintu taubat kata mari...
Kadang, selalu terdetik, dan pernah terkeluar soklan popular ini di sebuah forem tak kurang glemer
klo slalu sgt 'commit d same crime'.jd ala2 tebal muke pulak time nk btaubat...sbb trase kompem akan buat lagi. so, cemana tuh???
Datang reply yang cool dan bergaya dari seorang hamba Allah
I think we have to want to stop doing them and try hard not to do them again, but if we did, it should not be a reason to stop asking for His forgiveness. Amru Khalid explained in his book Dengan NamaMu Aku Hidup that the danger of repeating sinful acts is not that Allah will not forgive us but we ourselves will feel too ashamed to asked for it and that is our loss.
Bukankah ada hadis tentang seorang hamba yang buat dosa berulang kali tetapi tetap diampunkan Allah?
Anyway, don't lose hope dan sentiasa berbaik sangka dengan Allah.
Ohh, jawapan yang sungguh menusuk kalbu, lebih dahsyat dari tusukan satay kajang haji *tuut*
Jangan putus asa dengan rahmat Allah
Jangan harus berkire tentang cukup atau tidak rahmat Allah untuk insan kerdil seperti diri ini
Sebab jumlahnya tak terkira, infiniti

[kredit]
Walaupon sering ter-commit the same crime
Walaupon terkadang kalah dengan diri sendiri
Walaupon rasa tebal muka 8 inci
Jangan pernah putus asa
Sebab pintu taubat sentiasa terbuka.
Kerana diri kita adalah hamba
Maka selayaknya, sentiasa kembali kepada Dia
Kumohon, bila diri ini terlupa, pimpinlah tanganku kembali mencari rahmatNya, supaya tidak terus alpa, tidak terus leka, tidak lemas dalam arus deras dunia.

[kredit]
Kepada sayatakpakaigucci, saya doakan semoga awak dapat sesuatu yang lebih baik dari gucci ^^ あなたからたくさんことをべんきょうしました. だいすきです.

Disclaimer: watak inche pochong tidak berkaitan dengan yang hidup atau yang telah tiada, atau yang hidup segan taubat tak mau.

18 comments:

The Mind of Super Muslim said...

Self reflection:

... "Ya Rabb kami, sempurnakanlah bagi kami cahaya kami dan ampunilah kami; Sesungguhnya Engkau Maha Kuasa atas segala sesuatu."

(At Tahrim, 66:8)

Puding Karamel said...

jzkk atas perkongsian cu-ee...
ble nak habis fasa dorman nih???

The Mind of Super Muslim said...

Fasa dorman tu maksudnya apa?

Puding Karamel said...

em...hibernasi la...

The Mind of Super Muslim said...

Oo... Musim sejuk belum habis lagi. Racun nyamuk dan blackout mengurangkan oksigen menyebabkan syhd dan teman-teman tak boleh berfikir dengan baik =(

Puding Karamel said...

adus...sedih sungguh hidupmu dik...smoga jabatan letrik sbh meningkatkn mutu perkhidmtn mrk ^^ shg cu ee punye otak berfungsi dgn baik n cemerlang...

The Mind of Super Muslim said...

Moga Allah mengizinkan ia berlaku ^^

Puding Karamel said...

amiiiiiiiiiiinnnnnnnnnnnnn....

Ann Huda (Ate) said...

Ate masih cuba mendefine istilah pochong...se pochong apakah diri? Pochong berdiri? Pochong yg di tusuk satay kajang Haji..

Kena baca part Pochong part 2 lak ni..

Puding Karamel said...

Ate,lama tak jumpak di alam maya...hari ni rilek sikit sebab adik ipar baru nak datang ye?heheh

isk,pochong tu...pochong...sile define sendiri.peace!

mylittlepencil said...

ni dah mcm APG dah niii...enjoy je bace....nantikan komen sy yg panjang...weeee

Puding Karamel said...

heheh...adepon ilham menulis mmg berasal dr APG sbenonye...
Dah beliau kata boleh kongsi,kongsi ler... (dah mintak izin)
Bende2 besar berkredit, bende kecik2, nanti dikreditkan skali.
tengkiyu inc gab (walaupon beliau tak kan baca,heheh)

sayatakpakaigucci said...

感動した!!
entah utk kali yg keberape saye tersentuh dgn tulis awak..
hontouni arigatou..

setuju..belum terlambat lagi..
yuk!! berubah dan bertaubat..
jgn pernah lelah dlm mencari redha ilahi..insyaAllah..
moga Allah beri kekuatan..

and yes, alhamdulillah saye dpt sumting yg lebih berharge dpd gucci..大好きだよ^^

Puding Karamel said...

huhu....terharunye awk boleh tersentuh dgn penulisan yg tidak bercitarasa ni.syukur...meraban pon ada yang suke ^^

kawaritai...kawatteru....
jom,genki dashite.berubah dan bertaubat wo shiyou.amiin...

ekceli,watashi mo anata no kaki kata wo dai suki desu yo...sono buroggu tsuzukeru hou ga ii to omou yo!yarimashou!*panahan mata shinchan*

khuza hasan said...

maksdunye kite as a human being ke?

Puding Karamel said...

yap...
^^
*senyum nampak tekak*

khuza hasan said...

yeay..finally i made it..
*senyum smpi nmpk ank tekak*

Puding Karamel said...

hoyeah
*senyum sampai nampak pankreas*