Tuesday, 27 September 2011

not.in.the.right.mind

S.E.R.A.B.U.T

Maka adapun manusia, apabila tuhan mengujinya lalu memuliakannya
dan memberinya kesenangan, maka dia berkata, "Tuhanku memuliakanku."
Namun apabila tuhan mengujinya lalu membatasi rezekinya,
maka dia berkata,"Tuhanku telah menghinaku."
[Al Fajr: 15-16]

The Tuesday Note

Monday, 26 September 2011

What's wrong with playing the piano freely and for fun?

Saya sangat suka dorama jepun (walaupon sekarang dah tak berapa sempat nak tengok). Memang lain dari yang lain, elemen kebudayaan dan garapan mesej yang tidak saya temukan dari hasil karya bangsa lain.
Dan ia merupakan salah satu cara untuk saya keep in touch dengan bahasa jepun agar tak luput ditelan zaman.

My most all time feveret is Nodame Cantabile (Fuji TV, 2006).

[kredit]
Kisah mengenai Noda Megumi, an extremely tallented piano student, dalam mencari erti cintanya kepada piano. Bakatnya dikesan oleh cikgu tadikanya apabila melihat dia menggoreng Chopin's 12 Etudes Op. 10 No. 4 in C-sharp minor dengan serangup kacang goreng, pada usia 6 tahun. Ohhh....

Akibat trauma dengan kekerasan cikgu tadika yang memaksa dia menjadi  pianist yang super perfect pada usia yang hanya setahun jagung itu, dia meninggalkan alam piano buat sementara. Bila usia dia menginjak umur lepasan SPM, dia memilih untuk menyambung pelajaran sebagai piano student di Momogaoka College of Music. Kata orang, kemana tumpahnya kuah kalau tak ke nasi...Eh, ade kaitan ke?

Di kolej, dia bermain piano dengan gumbira suka suki kakinya. Dia tak suka tengok score sheet, rather, dia belajar piece hanya dengan mendengar dengan telinga. Dan kemudian dia mainkan note dengan tempo yang dia suka menurut apa yang dia ingat dari piece tadi. Walaupon hasilnya super duper messy, still, dia kelihatan sangat alive dan enjoy. Score sheet? Selamat berhabuk dalam almari gamaknya.

Yang paling best, disaat setiap pelajar berimpian untuk memainkan instrumen masing-masing di pentas Eropah, Nodame hanya ingin menjadi guru tadika yang boleh memainkan piano untuk kanak-kanak tadika. Siap karang lagu kentut (Onara taisou~) yang sangat comel. ^^

Apabila bakatnya dijumpai oleh Eto Sensei, bermulalah kehidupan gelapnya. Bermain dengan terpaksa. Not being her true self. Dia mula lari... ponteng...
Sehinggalah kerana Chiaki Senpai yang dia kagumi, dia kembali bersemangat untuk bersungguh-sungguh belajar piano (dengan melihat score sheet wey) dan menyertai sebuah pertandingan piano yang hadiah utamanya berupa melanjutkan pelajaran ke Perancis *gulp,pepeluh*
Dia berusaha, sangat berusaha, sehingga ke final. Kerana jatuh sakit, piece kedua tak sempat dikuasai sepenuhnya, dan dia disqualified.

Mereka datang mengasak, bertanya, mengapa... mengapa... dan mengapa...
Mereka tidak cuba memahami apa yang tersirat dalam hatinya.
Sehingga dia berkata,


Mereka hanya memaksa, menyuruhnya hanya membuat yang terbaik, menggariskan masa depannya.
Menurut keinginan mereka.
Tetapi adakah mereka memahami apa yang dia lalui?
Kepayahannya? Keperitannya? Kesedihannya?
Adakah mereka faham keinginannya?
Hanya untuk memetik gigi-gigi piano dengan gembira.
Sebebas camar yang terbang di udara.
Air mata mengalir tanpa diseka.


* * * * *
Apabila kita telah memilih untuk mengatakan; [Yusuf, 12:108]
Maka sewajarlah kita [An-Nahl, 16: 125]
Adapun kerana kita hanya [Al-Ghasyiyah, 88:21-22]
Sesungguhnya, sekiranya sebaliknya yang kita lakukan, [Ali Imran, 3:159]
Bukankah sesuatu yang lebih baik dari unta merah itu dambaan semua?
OKla, BMW merah ke, Merc merah ke...

Setiap orang antara kita berbeza.
Setiap orang menuju ke garisan penamat masing-masing dengan pace mereka yang tersendiri.
Ada yang laju dan cerdas, menjadi penggerak dalam masa hanya 2-3 tahun.
Ada yang memerlukan 12 tahun, tetapi masih perlu bergerak dalam tatih.
Mereka boleh, cuma mereka memerlukan ruang, dan pengertian, dari kamu-kamu yang sangat hebat.
Kita hanya menyeru, hasilnya biarlah Dia yang tentukan.
Hasilnya, biarlah Dia dan mereka yang tentukan.

Sekiranya diasak, dan terus diasak.
Sekiranya buah dipetik sebelum waktunya.
Sekiranya kita memaksa mereka menjadi duplikat kita dalam waktu yang singkat.
Jangan terperanjat apabila daun berguguran lebat.
Sepi tanpa jejak, hilang tanpa berita.
Kupohon, hanya secebis ruang dan kebebasan.
Untuk mereka menyusuri 'jalan ini' dengan kegembiraan.

Thursday, 22 September 2011

My 6 abdo packs (Hoh??)

Ini adalah sebuah kisah perjuangan.
Bukan perjuangan melawan komunis mahupun british
Tapi kisah perjuangan menuju six-abdo-packs.
[kredit]
Zaman kanak-kanak ribena
Saya berusaha keluar dari rahim ibu melalui jalanan yang sempit (ekceli kredit meneran goes to mama, hoho)
Seterusnya, roll over, combat crawl, dan setelah itu merangkak, berjalan, berlari, lompat bintang, lompat lintang pukang.
Masih belum berjaya meraih 6 abdo packs.

Zaman sekolah rendah
Saya menggalas beg galas yang sarat berisi buku-buku, alat tulis, bekal makanan di dalam beg yang beratnya hampir menyamai cengkerang kura-kura Datuk Kame. Tak cukup dengan itu, masih ada buku yang saya jinjing di dalam beg kertas. Dan saya selalu berdiri dalam bas. Dengan cengkerang Datuk Kame di bahu, dan beg jinjing di tangan.
Masih belum berjaya meraih 6 abdo packs.

Zaman sekolah menengah
Bila dah masuk asrama penuh, macam biasa membanting padi, eh, membanting baju cucian saban hari.
Part cengkerang Datuk Kame, ya, masih kekal. Permanently stick gamaknya.
Beraktiviti sukan ria. Sprint 100m. Dan larian entah-berapa-meter-dah-lupa.
Masih belum berjaya meraih 6 abdo packs.

Zaman Matriks
Aktiviti membanting cucian dan menggalas cengkerang masih setia dilaksanakan.
Kali ini ditambah dengan aktiviti berenang (matriks saya ada kolam renang tertutup, sungguh bahagia)
Gaya rama-rama, gaya bebas, kuak lentang tergolek, terjun pelbagai gaya, gaya krem nak lemas di tengah kolam, semua dah cuba.
Masih belum berjaya meraih 6 abdo packs.

Zaman menara gading
Bila dah dok jauh, sejauhnya. Kali ni dah stat angkat luggage berat naik kapalterbang.
Angkut beras, angkut tong air.
Gali air telaga.
Cengkerang Datuk Kame masih setia di bahu.
Masih belum berjaya meraih 6 abdo packs.

Zaman housemanship
1st and 2nd posting tade la pape sangat. Paeds n Medical.
Paling pon kene peluk kanak-kanak yang meronta-ronta saat member nak menyedut darah.
3rd posting; surgical. Menggigil-gigil tangan retract sewaktu assist operation. Kadang-kadang tangan kene ketuk sebab retraction yang makin melemah. Penat kotttt.... Mereka memotong, kita yang menarik ni sampai ketaq abis lutut.
4th posting: Obstetric n Gynae.Hah, ni pon sama, kes tangan ketaq waktu retract. Tambahan pula ada elemen perineal guarding sewaktu conduct delivery, dan juga fundal pressure semasa assist caessarian section. Awal-awal selalu fail jugak la. Lama-lama bila tangan dah hampir menyerupai Malik Noor, kerja makin hampir sempurna. Hoho...
5th posting: Ortho. Huih, ni tak hagak-hagak. Kena pikul kaki orang time assist operation. Ni bukan takat ketaq tangan, nak tercabut sudah, mungkin. Nak nak kaki lelaki dewasa yang berisi. Habis operation tak sempat terkapar, kena prepare next patient sebelum YAB boss masuk OT. Time ni, tangan dah hampir menjadi seperti kaki gajah.
6th posting: Emergency department. Banyak kena perform CPR la. (Di department lain ada juga, tapi tak sekerap) Untung time ni dah stat routine jogging. Stamina boleh la menten sikit. Berkualiti jugak la CPR tu, walaupon still kene change dengan colleague atau MA. (Semput, beb!)
Tapi, still... masih belum berjaya meraih 6 abdo packs.

Zaman dewasa (ewah)
Hidup sangat leisure. Kerja scan, refer, angkat stetoskop.
Tapi kerja NGO-sangat menguras segala serat-serat otot untuk membesar a.k.a. hypertrophy (dalam mimpi). Sebab dalam NGO chapter Sabah ni kurang lelaki, jadi kerja-kerja mengangkat berat memang jatuh ke atas kami, hihihi.
Still, masih belum berjaya meraih 6 abdo packs.

Ekceli, langsung tak pelik kan. Sebab kalau tak train abdominal muscle, memang la tak kan achieve the so called six abdo packs
(dan memang tak teringin pon, huhu)

Still, kekuatan jasmani tu sangat penting.
Tak kurang penting berbanding kekuatan rohani dan juga kekuatan mental.
Kalau badan sakit, macamana nak cari rezeki, nak belajar, nak beribadah?
Kalau badan tak kuat, macamana nak membantu orang, membuat aktiviti kemasyarakatan?
Macamana nak bermanfaat bagi yang lain?

Teringat hadis.
"Mukmin yang kuat lebih baik dan lebih dicintai Allah dari mukmin yang lemah, tapi keduanya hendaklah ada kebaikan" (Riwayat Muslim)
Ulama mentafsirkan, kuat di sini bukan sekadar dari jasmani, tapi juga rohani.
Mari, mari, mari. Start dengan something simple, jogging.
Kemudian, kita tawan puncak Kinabalu pojaan hati, nak?
^^v

Wednesday, 21 September 2011

Reiyukai: Lambaian 'Haji' di Jepun

Masih ingatkah anda kepada Morita San?
Masih ingatkah akan keterujaan dia menunaikan solat yang pertama seumur hidupnya, dan kecomelan dia menggaru tangan semasa berdoa?

Morita San yang berdoa
Sememangnya fitrah manusia cenderung kepada agama
Dan meyakini agamanya itulah yang ter-best. Rentetan dari itu, tercetuslah kecenderungan untuk menarik orang lain untuk bersama memahami ke-best-an agamanya (tak gitu?)

Saya kira saya juga begitu.
Yang pasti, begitu juga Morita San.
Sebelum saya bercerita tentang Islam, dia telah terlebih dahulu cuba menarik saya ke arah Reiyukai. *Lap peluh*
The incident stretched back in 2009, during the first visit to Malaysia [ (Encik) Morita San dan (Puan) Okuzawa San ].
Initially, kedatangan asal mereka ke Malaysia bukan sekadar untuk mempromosikan CPR, tetapi juga adalah untuk memperkenalkan Reiyukai.

Hapekemendenye Reiyukai?
Itu jugala soklan saya menerusi emel kepada cik Nina yang juga menguruskan program Hyogo Team di negara jiran.
Malangnya, cik Nina juga antara pasti dan tidak.
Cuma dia bertanya, 'Morita San nak perkenalkan Reiyukai. Nak join tak? Dia akan sediakan kit Reiyukai untuk kamu.' Selain itu, Morita San turut menjemput kami untuk menghadiri somewhat yang saya faham sebagai 'kursus' untuk memahami Reiyukai selama 2 minggu di Jepun.
Saya dengan tidak syak wasangkanya terus bersetuju. Siap ecstatic lagi nak join kursus tu walaupon tak ada cuti.
Lagi pula cik Nina juga seorang Muslim. Nothing bad could happen. Begitulah fikiran saya.
Sungguh husnu-zan kan? Haha...

Setibanya mereka di KL, saya mula brief mereka tentang aturcara program mereka di KL.
Dan mulalah mereka bercerita tentang Reiyukai.
Dengan pengetahuan bahasa jepun yang tak kurang parah berbanding tahun ini, saya cuba memahami intipati Reiyukai itu.
Dan yang mampu saya fahami, ia merupakan pertubuhan yang menyeru kepada keamanan dunia.
(hohoho, macamana la saya boleh paham kot tu??? *gelak guling-guling* )
Jadi saya bersetuju untuk menjadi ahli Reiyukai yang pertama di Malaysia.
Dah siap isi borang, tinggal nak sertakan bayaran untuk Reiyukai kit sahaja. Kira macam tolong kawan la ni.

Keesokan harinya, kami menjalankan aktiviti ulung kami, ape lagi tak lain tak bukan promosi CPR kepada pelajar sekolah. Kami disertai Yoko San, seorang Japanese yang menetap di Malaysia.
Err... tang part Reiyukai tu tertolak tepi dulu, sebab masih juga kurang faham.
Selesai dari situ, kami ke hotel penginapan mereka, untuk menerima kit Reiyukai dan belajar mengenai cara penggunaannya.
Sepanjang perjalanan rancak mereka bertiga bercerita tentang Reiyukai dalam bahasa Jepun, saya yang memandu langsung tak tumpukan perhatian dengan perbualan  mereka, dan memang tak paham pon...

Setibanya di hotel itu, saya mula rasa tak sedap hati. Untung Yoko San boleh cakap broken English, dengan suara perlahan dan cepat-cepat, dia menjelaskan bahawa Reiyukai sebenarnya merupakan sebuah pertubuhan agama, dan merupakan aliran dari Buddha *Jantung dah mula kehilangan irama*

Saya kemudiannya protes kepada Morita San dan Okuzawa San, dengan mengatakan saya seorang Muslim, dan tak mungkin akan meninggalkan agama saya.
Morita San dengan tenangnya menjelaskan bahawa tak ada masalah untuk saya mengikuti ajaran Reiyukai di samping menyembah Allah *mabuk lalat*
Bila mereka keluarkan Reiyukai kit yang berupa papan penyembahan nenek moyang, biji tasbih dan sebuah kitab kecil dengan sutra bahasa jepun dalam tulisan rumi (romaji), saya dah mula rasa berpinar-pinar.

 Papan penyembah nenek moyang [kredit]
Tambah terperanjat bila lihat di papan itu tertulis nama mak ayah saya.
Muka memang dah cuak abis. Langsung tak boleh kata apa-apa. Ketaq lutut dah.

Mereka meletakkan papan itu di atas meja, dan duduk menghadapnya. Tangan disatukan di hadapan dada dengan biji tasbih di antaranya.
With a kind smile, Okuzawa san said 'jom doa bersama-sama'.
*Sumpah nak pengsan*
I tried to buy some time, so I said, 'Tengok dulu. Tak mau doa lagi'.
Bila mereka mula chant, peluh tak kira jantina mula mengalir.
Bila terdengar nama mak ayah saya dalam chant tersebut, saya kira mungkin roh saya dah nak whoosh out dari badan saya ketika itu.
Unspeakable horror. Lagi seram dari tengok filem seram.

Bila mereka selesai tamatkan chant tersebut, tiada lagi darah yang tersisa di muka saya.
Saya kini faham, inti ajarannya adalah menyembah nenek moyang, disamping melakukan kebaikan. Sebab itu jutaan anggota Reiyukai international dari 18 buah negara dengan latar belakang agama berbeza boleh menganut fahaman ini.
Dengan suara yang tersekat-sekat, saya mula melontarkan apa saja perkataan jepun yang terlintas. Kasihan mereka, antara faham dan tidak, dengan bahasa saya yang lintang pukang dan emosi kurang stabil ketika itu.
Jenuh saya cuba jelaskan tentang konsep keesaan dan syirik kepada mereka.
Sehingga mereka faham prinsip saya, prinsip agama saya. Dan saya tegaskan tak mungkin Reiyukai ini dapat disebarkan di Malaysia. Random.
Wajah mereka tampak sedikit sedih. Saya sendiri rasa macam nak menangis, saya memang tak pandai say 'no' kepada permintaan orang. Rasa bersalah gile-gile.
Saya mohon maaf atas perkara yang terjadi, dan meminta izin untuk tumpang solat Asar di situ.

Alhamdulillah, mereka faham. Hubungan pon maintain baik.
Malah mereka menunjukkan penghargaan terhadap agama saya. Kata mereka, imej Islam memang agak buruk di kalangan mereka. Tetapi melihatkan kepatuhan dan ketegasan dalam situasi ini, sedikit terbuka mata mereka kepada agama ini, dari sudut pandang yang berbeza.
Sehingga keterujaan itu membawa kepada keinginan untuk cuba solat. Entah mungkin nak tengok apa yang best sangat dengan solat kot... ^^

Info tentang Reiyukai ada di sini
'Kursus' Reiyukai selama 2 minggu itu rupanya adalah pilgrimage dari kuil ke kuil untuk berdoa dan menghayati ajaran Reiyukai.
Now I know. Haish...
* * * * *

Fitrah dan lumrah
Menarik atau ditarik
Dakwah dan tarbiyah
Are you game for it?

Sunday, 18 September 2011

Kem kesihatan dan kem ke-tak-berapa-sihat-an

Alhamdulillah, setinggi-tinggi kesyukuran saya panjatkan kepada ilahi, atas LAGI nikmat kurniaNya yang tak terhingga kepada saya, dan semua muslimin dan muslimat (i'm dead sure) sepanjang long wiken ini.

Jumaat
Saya bersama PBSM daerah, dengan kerjasama hospital daerah, telah mengadakan kem kesihatan yang sememangnya rutin dijalankan setiap bulan. Kem kesihatan ini merupakan outreach clinic yang dilakukan di kawasan pedalaman yang amat terpencil di daerah saya. Dan kali ini, Kg L.P. terpilih untuk dikunjungi.

Memang setiap bulan, saya akan look forward ke kem kesihatan, seronok, bila dapat lihat keindahan kampung-kampung di pedalaman daerah ini, disamping kegembiraan ber-khidmat masyarakat, dan it never failed to amaze me, the kampong life they are still leading, despite of our rapid economy development, as compared to Kota Kinabalu, apatah lagi Key Ell.
Dan yang memang syiok, kampung LP ini terletak di perbatasan dengan Gunung Kinabalu.
Oh cantiknye~~~

Jalan menuju Kg LP di atas bukit, dengan puncak Kinabalu di belakang

So, basically, macam outreach clinic yang lain, what we do are medical check up, pemberian ubat-ubatan yang diperlukan (panadol, ubat tahan sakit tulang, ubat cacing, vitamin dll), dan masak-masak untuk makan tengahari.
Dan juga, chit chat dengan orang kampung.

Dr A dan PPP doing medical check up
 Seperti kenyataan menyedihkan di kampung-kampung lain, di kampung ini...
Taraf infrastruktur kurengs.
Sekolah rendahnya adalah 7km dari kampung utama, lebih kurang sejam jalan kaki, SETIAP HARI. Sekolah menengah memang takde la. Jadi kanak-kanak sekolah rendah yang dapat hadir full 5 hari seminggu memang wajar diberi tabik spring toing-toing. Apatah lagi sekiranya mereka melayakkan diri ke sekolah menengah. Kata adik L, dia pergi sekolah cuma 4 hari seminggu rata-rata, sebab sakit kaki. Pengangkutan adalah sangat jarang di kampung ini. Tak macam LRT yang datang 10 minit sekali.

Penduduk kampung harus berjalan JA~UHH untuk menghadiri kem kesihatan kami.

Jalan kecil ini hanya boleh dilalui sebuah kereta. Kalau bertembung dua buah kereta, satu masuk gaung, satu masuk longkang -_-"
Dan di penghujung jalan kecil ini, ada denai kecil yang menuju ke beberapa buah rumah lagi jauh di atas bukit. Kalau nak terberanak, memang tak dapat la pergi hatta klinik desa sekalipon, apatah lagi hospital daerah yang jarak hampir 40km. Dengan tak ada jalan tar, bidanlah yang terpaksa berlari ke rumah mereka untuk sambut baby.

Taraf kemiskinan, isk, tok sah cerita. Makan nasi dengan sayur kosong, atau ada juga nasi dengan garam sahaja, biasa lah tu.
Taraf pendidikan, hmmph... dapat datang sekolah kira hebat lah. Tak belajar hebat-hebat pun tak pe, nanti kerja kampung je.
Taraf kesihatan? Berak dan muntah cacing adalah biasa. Kurang zat makanan sehingga terbantut pembesaran, malah perkembangan mental, adalah biasa. Tak follow up di klinik sebab terlalu jauh, tak ada kereta, atau tak ada duit (tambang boleh mencapai RM20~jumlah yang sangat besar bagi mereka) pon biasa.

Rumah stended di kampung. Ada yang lebih kecil dan sangat usang.

Agak pilu, makan tengahari yang kami sediakan memang habis licin, sehingga beberapa orang hanya makan nasi dengan kuah dan sedikit sayur. Seorang sampai ambil 3 ketul ayam, ikan lagi... Makan dengan begitu lahap. Dan itu memang tak menghairankan, sebab jarangnya mereka dapat makan lauk begitu.

Melihat mereka, saya jadi malu.
'Maka nikmat tuhanmu yang manakah kamu dustakan...?' [Ar-Rahman]
TT_TT

Sabtu
Disambung pulak dengan kem ke-tak-berapa-sihat-an, iaitu ziarahton raya di Kota Kinabalu. Isk...
Tujuan utama, mengeratkan silatirahim. Sangat baik.
Tapi tujuan sampingannye itu, err, iaitu, makan...

Rumah mak mem-bulat

(Lontong adalah direquest khas oleh saya kepada Chemah selaku adik tuan tanah kerana terliur melihat gambar kak Dinas sejak seminggu lalu ^^)
Dan makan lagi,

rumah kedua dengan tema western

Dilanjut ke rumah ketiga, dengan 4 meja panjang penuh berisi makanan...
Dan bila shopping kilat di mall dengan chemah, sempat lagi, makan...

Ok, ni terpaksa makan sebab ada karamel kat situ

Dan malam itu, sebelum memulakan bulatan gembira, kami makan lagi lontong di rumah mak membulat, seken round.

Ahad pulak, mak mem-bulat masak lontong goreng yang super lazzats, dan setelah itu, sambung ziarahton, dengan erti kata lain, sambung bersilaturrahim, dan makan lagi...

Maka berbahagialan orang-orang muslim itu, bersama kolesterol-kolesterol mereka.
'Maka nikmat tuhanmu yang manakah kamu dustakan?' [Ar-Rahman]
TTT_TTT
'Ala kulli hal, alhamdulillah.

Tuesday, 13 September 2011

Obsidienne, moi?

Dulu dalam suatu bulatan kanak-kanak riang ria semasa dibangku sekolah menengah, kami pernah diminta melukis sesuatu yang menggambarkan diri sendiri.
Dengan suka suki tak ikot arahan, saya melukis sesuatu yang ingin saya jadi, walaupon ia tak begitu menggambarkan diri saya.
Dan saya lukis ini...

[kredit]

Dengan ayat skema kanak-kanak riang ria, saya menjelaskan erti lukisan saya
'Saya ingin menjadi matahari yang akan menyinari hidup orang lain'.
Ayat skema. Enak kedengaran, walaupon tak menjawab soalan.

* * * * *

Beberapa bulan lalu, saya berkesempatan mengikut sebuah konferens anjuran NGO untuk adik-adik IPT. Saya di situ sebagai penceramah *koff koff* jemputan. Tetapi di luar slot saya, saya dengan suka suki kakinya tumpang sepayung aktiviti mereka.
Nak jugak perasan muda, ewah.
Unexpectedly, the same activity came up, again...

Arahan : Lukis sesuatu yang menggambarkan diri kamu.

An image suddenly popped up in my head.
Tak hebat. Tak bombastik. But it is so me.
And I started drawing...

Saya kurang pandai melukis. Saya takut mereka tak faham, jadi saya letak cacing di sebelah 'diri saya' itu.
Alangkah segannya bila tengok lukisan-lukisan adik-adik intan payung.
Bunga, sungai, dan segala spisis yang termasuk dalam kategori girlish, dan indah menyenangkan.

Looking at my drawing, rasa macam loser.
Tapi, still, it represent me BEST.
It is so moi

Obsidienne [kredit]

Kan? Tak ke?
Rebellious youth. Was? Still?
Batu Konkrit. Degil nak mempertahan entah ape pon tak tahu.

Menurut Sifu Geology of W.o.t.p.o.G
Adapon...
Batu yang paling keras adalah berlian.
[kredit]

Dan batu yang (paling?) hitam adalah Obsidienne.
(rujuk 2 gambar diatas)
[kredit]

Tapi, kalau kedua-dua sekali.
HATI MANUSIA

TQVM, ekzekli my point! T_T
Berlian yang cantik, kerasnya, susah dibentuk
Obsidienne yang telah dibentuk memang cantik, tapi tetap hitam
Bagaimanakah hati kita? Sekeras berlian? Ataukah sehitam Obsidienne?
Segemerlap berlian? Ataukah seanggun Obsidienne?

Firman Allah,
'Kemudian setelah itu hatimu menjadi keras,sehingga (hatimu) seperti batu, bahkan lebih keras. Padahal, dari batu-batu itu pasti ada sungai-sungai yang (airnya) memancar daripadanya. Ada pula yang terbelah lalu keluarlah mata air daripadanya. Dan ada pula yang meluncur jatuh kerana takut kepada Allah. Dan Allah tidaklah lengah terhadap apa yang kamu kerjakan.'
[2:74]

TT_TT 
Tapi kan, tuhan ciptakan semua makhluknya dengan indah
Naturally, tiada batu yang absolute sebab batu sentiasa terdedah dengan agent perubahan.
Seandainya kita merupakan batu, maksudnya masih ada lagi ruang untuk berubah.
Macam ayat di atas.
(Kalau tak berubah juga, sila malu dengan batu. Huhu...)
Kuncinya, positif dan sentiasa berdoa.
Tak gitu? ^^v

*quote almost absolute dari sifu* JZKK
Macamana the sun bulih transform jadi the batu konkrit? Aneh.

Monday, 12 September 2011

Sang Badut

Si anak kecil terpaku di hadapan Sang Badut
Mendengar setiap kata-katanya
Melihat segala pergerakannya
Terpesona dengan semua gayanya
Ketawa menguntum, senyuman berbunga
Sangat gembira, sangat bahagia
Melihat telatah Sang Badut menceriakan hidupnya

[kredit]
Sehingga si ibu menarik lengan si anak
Tidak ingin kupulang, katanya
Aku ingin bersama Sang Badut
Pasti hidupku indah ceria
Tidak bakal gundah gulana
Akan kujadikan dia guru
Menyuluh seluruh hidupku

Ibu menunduk, lantas bertanya
Pastikah engkau, wahai anakku
Apakah badut akan sentiasa begitu
Sampai tempoh, tiada sudah hiasannya
Topeng yang ada, hanya sementara
Penampilannya tidak kekal lama

Si anak terkedu, sama sekali tidak menyangka
Sang Badut yang dikagumi itu khayalan cuma
Sang Badut yang hidup dalam dua alam
Keindahan, keceriaan hanya buat tontonan
Tirai diturunkan, tamatlah lakonan

* * * * *
Menyeru dengan kepura-puraan
Menayang segala jenis lakonan
Mempamerkan segala hiasan
Mengenakan topeng pangeran
Demi menjadi dambaan
Mereka yang kehausan pedoman

Akukah Sang Badut itu? =(
mou wakaranai, mou dekinai

Sunday, 11 September 2011

brillante


あなたを想って綴るのはこれで
最後にする事にしたわ
理由を告げないそれが最大の
あたしからの贈り物
思ったよりも人はずっと強いものね
少し長く闇の中にいたけれど
そろそろ行くわ

何も見えなくなったその後で
全て見えた
続く道は狭すぎてひとりきりで
歩くしか他にないの

痛みが想像の範囲をあまりに
超えてしまった時に人は
泣いてみたり叫んでみたり
できる力は残ってなんかもうないのね
ひたすら無に襲われるのね

ふたつだったものがひとつになって
ふたつになったただそれだけの事ね
ただ元に戻っただけの事よね

何も見えなくなったその後で
全て見えた
続く道は狭すぎてもう並んで
歩いては行けないのよ、、、
[kredit]
 浜崎 あゆみ

Sayang Kinabalu

Hari ini ingin sekali saya jalan-jalan pagi
Tapi sebab kekunun tak sihat, jadi saya blog walking je la, haha
Jalan-jalan sampai la ke rumah cik Ana Jannah
Di situ saya nampak video 'Sayang Kinabalu' sung by Stacy.

Selama saya tinggal di Sabah ni, kerapkali saya dengar lagu ini, dalam male version
Was extremely drawn to the song, tapi tak pernah tahu tajuk
This song is about the beauty of Sabahan people, culture and nature in Sabah by bringing the name of Gunung Kinabalu as its title
Kalau nak tengok boleh ke sini.

Sekali tengok puncak Kinabalu, memang akan terpalit aura rindu
Apatah lagi puncak Kinabalu memang jelas kelihatan dari kampung saya
'Apa guna pergi luar negeri, naik kinabalu, hati saya rindu' [quote song]

Gunung Kinabalu
[Sorryla, skill photography tak berapa nak ummphh]
Syukur saya dicampakkan ke bumi kinabalu
Asal rasa nak meroyan, banyak tempat untuk 'getaway'
Ada gunung, sungai, laut, jelapang padi, air terjun, kampung.
Kalau nak canggih sikit, macam mall turun KK la. Tak la jauh sangat.

Moral of the story
MARI MELAWAT SABAH
hohoho

^^v
[kredit]
Do come to Sabah, once in your lifetime, and witness the beauty of if's nature
Plus tadabbur alam dan mengeratkan ukhuwwah jugak la kan ^^
'Biru-biru hujung Kinabalu, tengok dari jauh, hati saya rindu'[quote song]

Friday, 9 September 2011

Sakit itu tanda...??!

Madrasah Ramadhan itu hari sangat menggembirakan Inche Iman. Berapi-api keluar asap beliau berusaha untuk mencapai darjat yang telah Allah offer seperti firmanNya, 2:183.
Cabaran tidak sesusah mana, ikat perut, ikat pancaindera (walaupun ade la fail sikit-sikit) dan melenyek Inche Napsu.
Ada kalanya, tak berjaya, tapi tidak terlalu susah buat Inche Iman untuk bangkit kembali.

Tetapi, sepertinya, Inche Iman dilanda penyakit kronik sejak 2 minggu di bulan Syawal ini. Kerap kali beliau dilihat semput tahap kritikal sehingga terpaksa diberi bantuan pernapasan mulut ke mulut. Ada kalanya beliau tersedar dan batuk 2-3 kali sebelum koma kembali.
Bomoh (ke pawang entah) menyatakan bahawa mungkin Inche Iman terkena penyakit biasa-biasa, iaitu futur. Dengan casual bomoh itu berkata 'Biasa la bah....Withdrawal syndrome post Ramadhan'. Maklumlah, bomoh itu adalah tali barut He-who-must-be-named yang baru saja terlepas dari kurungan lampu ajaibnya, tag team dengan Inhe Napsu. Sedap sungguh mereka bersekongkol untuk menjatuhkan taraf kesihatan Inche Iman. Haji Akal yang setia menemani Inche Iman menjadi bingung. Tidak putus-putus Haji Akal memanjatkan doa, buat saudara sedarah dagingnya itu.
Tuhan itu Maha Pengasih dan Maha Penyayang. KasihanNya pada hambaNya yang sorang ni, macam-macam bala tentera Dia hantar, untuk revive kembali Inche Iman yang makin sekarat.

* * * * *

Sejak kembali bekerja pada hari selasa...
Entah kenapa, ramai betul mak buyung mengambil keputusan nak datang beraya di klinik minggu ini. Tak putus-putus datang tetamu. Baby kuning, serta kanak-kanak kurang zat makanan juga tidak ketinggalan.
Mungkin ada yang menyangkakan ada kuih raya dari Key Ell, atau paket duit raya. Pada hakikatnya, jangan kata kuih atau duit raya, doktor raya yang merawat ni pon dalam keadaan kritikal.

Selasa
Entah kenapa, penangan client yang bertali arus, datang migraine (dicampur dengan sedikit ketakutan dan kegusaran) suam-suam kuku dengan jayanya. Dan-dan malam tu ada first meeting program dengan adik-adik sekolah menengah pada waktu Maghrib-Isya. Dah siap kensel appoinment lagi pada awalnya, tapi kalau tangguh, sampai bile ke nye...?

Rabu
Entah kenapa client masih tak surut-surut dari pagi sampai ke petang. Balik je flat, sehingga produktiviti merevive Inche Iman menjadi lamban... Pasti anda hairan, eh, sempat jer blogging. Itu tinggal edit sedikit n publish. Oho~

Khamis
Entah kenapa keadaan di klinik makin hari makin horror, persis seperti war-zone. Bila keluar je dari bilik, kelihatan para client menunggu dengan pelbagai posisi, dengan udara yang kepam kekurangan oksigen. Lebih kurang 60 client semalam, bukan sekadar tengok je, kene scan, cek tu ni, refer sana sini, kene belasah on phone bila refer case...
Dan elok je sampai rumah, dah rasa aura nak flu...

Jumaat
Entah kenapa, bangun Subuh, terus sakit tekak. Suhu mula naik. Mula la khuatir, nak puasa atau tak, dengan tak sahurnye lagi. Memandangkan ubat belum ambil, dan selera makan pun kurang, hentam pose sajala...
Rasa begitu tak sedap badan, macam nak sain MC untuk diri sendiri je. Tapi dikuatkan hati, mengenangkan client yang tak sempat dilihat semalam mungkin akan datang hari ni.
Berbekalkan tisu sekotak, baju sejuk tebal, saya melangkah masuk dengan muke seposen. Meraih simpati staff-staff. Berjaya! Yay! (manja sungguh. isk..)
Berat kepala serta sakit badan tak tertanggung, air hidung berlari-lari, suhu makin mencanak naik, dengan muka yang makin sememeh.
Client silih berganti, sehingga client terakhir selesai diperiksa. Katanya, 'Doktor di sini ambil berat la. Doktor di *sebuah daerah Sabah yang lain* langsung tak ambil kisah...' merujuk kepada jemaah PLKN yang memang biasa diperiksa. Oh...Terus rasa macam nak sembuh.Ehehe.

Entah kenapa...
Allah masih ingat kepada hambaNya.
Dan Dia mahu hambaNya juga ingat kepadaNya, di sela kesibukan kerja.
Diberikan sakit supaya makin dekat, supaya dihapuskan dosa.
Dalam pada itu, diberikan juga penawar, pemanis rasa dalam kesakitan.
Biasa saya ceritakan nikmat indah, kini nikmat yang tak kurang juga menyenangkan

...Maka nikmat tuhanmu yang manakah kamu dustakan?...
[Ar-Rahman]

[kredit]
 Sakit itu tanda Allah sayang
Dan saya sayang tuhan saya ^^v
*srooootttt, lap hingus*


Wednesday, 7 September 2011

Subuh 6 rakaat

This story took place the next morning after Che mah's wedding.
Seperti biasa (baru je biasakan time Ramadhan pon) saya try bangun qiyam... Dalam jam 5.20 am gitu. Sangat mengantuk, penat masih terasa dari aktiviti di rumah pengantin, yang selanjutnya dilanjutkan dengan aktiviti di rumah sendiri pula.
Dengan mamai kuasa lima, saya berwudhu dan solat sunat... Apabila saya bangun untuk rakaat ke-3, baru tersedar dari mamai, haish...mana ada sunat tahajud 3 rakaat. Maka perform another prayer. Dapat dua rakaat tahajud. Kantuk begitu berat dan akhirnya saya syahid di atas sejadah.

Setelah seketika, sayup kedengaran azan Subuh berkumandang, dan ketukan pintu bilik oleh mama, panggilan berjemaah di bilik sebelah. I called out, 'Iya, dah bangun'. Dengan begitu bersusah payah, saya bangun untuk solat subuh, tapi hanya di bilik sendiri. Entah kenapa hari tu saya tidak join mereka di sebelah.
Sangat mengantuk, dan mamai, dan bila tersedar dalam kemamaian, terasa begitu aneh.
Rupenye, saya masih terbaring di atas sejadah!

[kredit]
Aiya....mimpi rupanya.
Berhempas pulas, berjuang dengan hawa nafsu yang kini berduet dengan he-who-must-not-be-named, saya bangun. Yakin dengan wudhu yang masih ada, saya solat sunat rawatib, dan lanjut ke solat Subuh, lengkap dengan doa qunut segala, walaupon masih mamai.
Berjaya juga....isk...
Masih rasa penat, and I had to change position.
Then I noticed, bahawasanya, saya masih utuh melingkar di atas sejadah. Kelip sekali, kelip dua kali, kelip tiga kali. Iya, tak syak lagi, saya mimpi di dalam mimpi. Dan saya belum solat subuh... and it was 7 am!

Huargh....
Warna kulit bertukar menjadi purple, and I got up for real...
Ambil wudhu, and terus perform subuh prayer dengan tergesa-gesa. Sampai tertinggal doa qunut.
Fufufu~~~

* * * * *

Itulah kisah Subuh yang terpanjang dalam hidup saya.
Yang langsung tade kene mengena dengan buku cerita 'Di Atas Sejadah Cinta'
Penuh kehampehan.
Rasa sangat tebal muka menghadap Yang Maha Esa.

Mana perginya roh yang saya bina time Ramadhan?
Kononnya, graduan madrasah tarbiyah Ramadhan.
Walaupon obviyesly bukan dalam dean's list, tapi grad la jugak kan.
Nak put all the blame on he-who-must-not-be-named pon, tak berapa nak aci, sebab nafsu pon mainkan peranan di situ. Maklum, sekarang mereka berduet.
Kasihan Inche Iman, struggle la lebih sikit ye...
Kalau nak tidur atas sejadah pun, biarla macam pakcik kat bawah ni...

[kredit]
Tidur selamanya dalam keadaan sujud.
Alangkah indah.
Bezanya dengan saya, belum sempat angkat takbir dah meninggalkan dunia dalam tidur yang lena.

Saya dengar ada beberapa orang yang turut mengalami masalah yang sama. Amalan Ramadhan entah hilang ke mana...
To me and you,
Try, try and keep trying. And, keep praying, mintak tolong dengan Allah.
Semoga Allah permudahkan perjalanan para pencari tuhan.

Selamat kembali mencari amalan yang makin sirna.
Selamat berentap dengan tidak hanya hawa nafsu, tetapi juga they-who-must-not-be-named.
Oye, dan selamat berpuasa 6.
Zettai dekiru, sou shinjite ^^v

Monday, 5 September 2011

Kembali

Back to Sabah ...



The land below the wind
The land by the sea
The land of great Mount Kinabalu
Nature at its best

Dan part yang paling best
Mak buyung dan baby jaundice sedia menanti
huhu, kembali kepada niat...
Semangat!

Walaupun Sabah bukan tanah tumpah darahku
Tapi tuk nek ajar
Di mana bumi dipijak, di situ langit dijunjung.
Nabi pon ajar,
Di mana saja kita dicampakkan, maka bercambahlah di situ
(can't really recall the hadith, sorry. Pls enlighten me kalau tahu, JZKK)

Misi kerajaan, misi NGO
Misi kemanusiaan, misi kemasyarakatan
Misi kesihatan, misi rabbani
Redah semua kasi jalan.

Selamat bekerja, lillahi Taala.
Selamat kembali mencari diri di sela kesibukan kerja
Mencari tuhan di sela kedinginan malam
Sepertimana amalan di bulan Ramadhan
Kembali kepada fitrah ~ Minal aidil wal faizin

Semoga Allah bersama kita semua
Semoga Allah redha kepada kita semua

Bismillah...

Sunday, 4 September 2011

Che Mah kawin lagi...^^

Semalam Che mah kawin lagi.
Kenduri kawin side suami dia pula.
Dan oleh kerana saya tak dapat menghadirkan diri pada majlis pernikahan dia, wajiblah ke atas saya mengkaver habis-habisan hari ni.

Che mah ni adalah salah seorang rakan bulatan gembira yang sangat saya sayangi
Dia adalah satu-satunya sahabat sama spisis, iaitu dari spisis amfibia, yang hidup dalam dua alam. Tapi kami kini sedang dalam proses bermetamorfosis menjadi mamalia. Insya Allah.
Che mah bertemu jodoh dengan adik kepada mak mem-bulat kami.
(Sape yang ingin peluang yang jarang-jarang ini, mari sertai bulatan gembira, hoho... Kiddin' ^^")
Maka makin kuat la empire bulatan gembira kami, dengan adanya adik ipar tuan tanah dalam bulatan kami.
Hoyeah!

Che mah adalah pengantin baru yang tak berapa nak baru. Nikah dulu masa cuti sekolah, bulan 5. Kenduri side hasben baru semalam, kerana dua-dua sibuk bekerja, sorang di Key Ell, sorang di Sabah.
Bila pengantin tak berapa nak baru, mungkin lebih relax sikit.
Inai tumbuk sehari sebelum majlis, lepas apply dan kering, baru perasan ada satu kuku not well covered ^^
Jarum peniti untuk veil dah beli, tapi tertinggal pula. Terkocoh-kocoh saya balik rumah (alkisah saya berjiran dengan keluarga hasben che mah) ambil peniti dan kembali ke rumah pengantin untuk proses pemasangan veil secara kilat di dalam kereta. Saspen betul para penonton kenapa pengantin dah sampai tapi tak turun-turun. XDD


Papepon, majlis berjalan lancar. Cuaca baik, dan pengantin lawa. Hehe. Alhamdulillah.

Saya di situ konon nak berkepit dengan Che mah, tapi oleh kerana pengantik sibuk, kita pon sibuk dengan apa yang patut (bantu-bantu, dan err...sempat consultation kesihatan dengan dua orang client, hoho...), sehingga ke penghujung majlis, baru berkesempatan bergambar dengan pengantin, dengan percikan kuah kari di tudung. Huhu...mintak-mintak la tak masuk dalam gambar tompokan kuah kari dan bau kari tu...
Penat, tapi sangat seronok, bersama keluarga besar mak mem-bulat, dengan nenek, juga yang paling penting, dengan Che mah.

My warmest wishes, Che mah en hasben...


Barakallahu lakuma
Wa barakallahu alaikuma
Wa jama'a bainakuma fi khair
Amiin

Che mah, walaupon awak dah ade bespren baru, jangan lupa kat saya ya ^^
Balik Sabah kita sambung mem'bujang'. Hehe...

Thursday, 1 September 2011

MAK

Ini adalah post mengenai mak kepada abah.
Aneh sedikit mungkin dipanggil mak.
Gara-gara kesalahan teknikal yang tercetus ekoran cucu tertua lebih tua dari anak termuda.

Entah kenapa, raya tahun ni, bila balik pondok kali ni, baru perasan banyak benda tentang mak dengan lebih jelas terperinci, walaupun memang dah sedia tahu sebelum ni.

Mak mulut bising, tapi hati baik.

Biasanya kalau saya berdoa, saya akan dekatkan tangan ke wajah saya. Setelah berapa kali solat dia jeling saya di sebelahnya, suatu kali dia tegur 'kita doa ni nak mintak kat tuhan. Tadah tangan lek lok. Yang pi kepit lagu udang tu buat pa...'
Adeh, mak. Yalah, cek ikot...

Tapi bising yang paling tak tahan adalah...'hang ni bila...' dan soalan-soalan yang sesepisis itu. Berapa kali jugak la dia tanya. Bila saya jawab 'Insya Allah, mak, adalah tu...', dia cuma dengar part 'ada' saja, dan pergi beritahu mama. Oh, kena interrogate dengan mama keesokannya...

Mak sangat gigih beribadah.

Pada hayatnya yang dah mewarga mengemas itu, gigih dia pergi ke surau setiap waktu solat (kecuali subuh sebab pening baru bangun tidur). Bertatih-tatih berjalan ke surau yang kira-kira 50m dari rumah, dengan perjalanan yang mengambil masa lebih 10 minit. Dalam surau ada tahta khas untuk dia, memandangkan dia adalah jemaah tetap yang tertua di situ. Sejadah berlapis tiga di tepi tiang besar, mudah baginya menggagau untuk berdiri kembali dari sujud atau duduk. Gigih dia untuk solat berdiri, walaupun ada kalanya harus saya hulur tangan untuk tarik dia bangun semula (oh, memang terkurang kusyuk setiap kali bangun berdiri dari sujud atau duduk antara dua sujud, menjeling dia di sebelah, sampai dia betul-betul bangun berdiri kembali).

Gigih dia tadarus walaupon mata memang 'kelabu'. Ramadhan hari tu dapat 3 round (ish,jeles...!) Bacaannya sangat lancar dan sedap didengar. Sehingga suatu malam saya tadarus dengannya, baru saya perasan, banyak kesalahan bacaan juga. Agak pilu hati memandang wajah tua itu. Bersungguh dia membaca walau memang tak nampak.
Bila dia tanya tentang Ramadhan saya, katanya, 'tara hang muda ni ibadah la sungguh-sungguh, kalau dah tua macam mak ni payah'

Berdegil dia solat berdiri, di kala saya melihat ramai warga emas yang lebih kuat dari dia solat di kerusi.
Gigih dia tilawah Al-Quran, walaupun menggagau mencari surah dalam al-Quran.
Melihat dirinya, saya jadi malu. Apa alasan saya untuk malas solat berjemaah bila ada kemudahan tersebut, atau malas tilawah? T_T

Mak sangat berjimat cermat.
Untuk raya kali ini, tumbang sekor kambing milik mak untuk jamuan raya dan aqiqah untuk anak sorang kazen. Segala isi perut hamba Allah tersebut dimanfaatkan sepenuhnya.
Daging dipanggang, digulai, dan dimasak merah. Organ dalaman ditumis pedas juga.
Tetiba, semasa adik saya mengorek peti ais, tetiba dia exclaim, OH CUAK!


Perasan tak apa yang mencuakkan adik saya yang tercuak itu?


Bile saya gi tengok, memang 'Ooo, mak...!' la jugak saya =_="
Kepala kambing itu disimpan utuh, untuk menunggu sesapa yang pandai korek otak kambing tu untuk dimasak. Alahai mak... Entah bile la tu ye...?

Mak nak cucu mak bela mak
'...awat hang pi jauh-jauh di Sabah nun? Baik hang duk sini bela mak...'
TT_TT
Ni dah kali kesekian dia keluh pada saya.
Kalau ikot hati, nak je bawa dia gi Sabah. Tapi dia tak mau. Ajak duk ngan anak-anak di KL pon tak mau. Katanya boring, nanti dia rindu kambing-kambing dia. Alahai, mak...

Mak macam nenek-nenek yang lain, inginkan perhatian. Tengah malam hari raya, dia tergelincir dalam tandas.Pagi tu saya gerak dia Subuh, dia terus tanya 'hang mai tengok sat, pecah tak kepala mak?' Sumpah cuak dengar, untung cuma lebam. Benjol, sakit. Bila dia ke surau , berapa kali dia bercerita jatuh dalam tandas, meraih simpati orang-orang pondok. Dan sememangnya semua orang pondok memanjakannya ^^

Kenapa saya meroyan tetengah malam ni tulih post pasal dia?
Rindu. Selama ni, tiap balik kampung memang saya akan spend masa dengan dia, tengokkan ubat dia, makan minum, sembang-sembang. Tapi ni kali pertama saya apit dia ke surau tiap kali solat dan tilawah bersama dia. Kesal rasanya tak pernah terbuat bende-bende tu sebelum ni (alkisah memang liat nak ke surau).

Mak, nanti cek balik, kita pi surau sama-sama, kita baca Quran sama-sama na. Kalau mak salah baca, cek habaq. Kalau mak tak jumpa surah, cek tunjuk. Kalau mak nak terjatuh dalam solat, cek pegang. Biaq pi kita jalan lambat-lambat pi surau, kita boleh masbuk.
Semoga Allah jaga mak di kampung, dan juga kambing-kambing mak.
=(

Cherish ur love ones when they're still present...