Thursday, 22 September 2011

My 6 abdo packs (Hoh??)

Ini adalah sebuah kisah perjuangan.
Bukan perjuangan melawan komunis mahupun british
Tapi kisah perjuangan menuju six-abdo-packs.
[kredit]
Zaman kanak-kanak ribena
Saya berusaha keluar dari rahim ibu melalui jalanan yang sempit (ekceli kredit meneran goes to mama, hoho)
Seterusnya, roll over, combat crawl, dan setelah itu merangkak, berjalan, berlari, lompat bintang, lompat lintang pukang.
Masih belum berjaya meraih 6 abdo packs.

Zaman sekolah rendah
Saya menggalas beg galas yang sarat berisi buku-buku, alat tulis, bekal makanan di dalam beg yang beratnya hampir menyamai cengkerang kura-kura Datuk Kame. Tak cukup dengan itu, masih ada buku yang saya jinjing di dalam beg kertas. Dan saya selalu berdiri dalam bas. Dengan cengkerang Datuk Kame di bahu, dan beg jinjing di tangan.
Masih belum berjaya meraih 6 abdo packs.

Zaman sekolah menengah
Bila dah masuk asrama penuh, macam biasa membanting padi, eh, membanting baju cucian saban hari.
Part cengkerang Datuk Kame, ya, masih kekal. Permanently stick gamaknya.
Beraktiviti sukan ria. Sprint 100m. Dan larian entah-berapa-meter-dah-lupa.
Masih belum berjaya meraih 6 abdo packs.

Zaman Matriks
Aktiviti membanting cucian dan menggalas cengkerang masih setia dilaksanakan.
Kali ini ditambah dengan aktiviti berenang (matriks saya ada kolam renang tertutup, sungguh bahagia)
Gaya rama-rama, gaya bebas, kuak lentang tergolek, terjun pelbagai gaya, gaya krem nak lemas di tengah kolam, semua dah cuba.
Masih belum berjaya meraih 6 abdo packs.

Zaman menara gading
Bila dah dok jauh, sejauhnya. Kali ni dah stat angkat luggage berat naik kapalterbang.
Angkut beras, angkut tong air.
Gali air telaga.
Cengkerang Datuk Kame masih setia di bahu.
Masih belum berjaya meraih 6 abdo packs.

Zaman housemanship
1st and 2nd posting tade la pape sangat. Paeds n Medical.
Paling pon kene peluk kanak-kanak yang meronta-ronta saat member nak menyedut darah.
3rd posting; surgical. Menggigil-gigil tangan retract sewaktu assist operation. Kadang-kadang tangan kene ketuk sebab retraction yang makin melemah. Penat kotttt.... Mereka memotong, kita yang menarik ni sampai ketaq abis lutut.
4th posting: Obstetric n Gynae.Hah, ni pon sama, kes tangan ketaq waktu retract. Tambahan pula ada elemen perineal guarding sewaktu conduct delivery, dan juga fundal pressure semasa assist caessarian section. Awal-awal selalu fail jugak la. Lama-lama bila tangan dah hampir menyerupai Malik Noor, kerja makin hampir sempurna. Hoho...
5th posting: Ortho. Huih, ni tak hagak-hagak. Kena pikul kaki orang time assist operation. Ni bukan takat ketaq tangan, nak tercabut sudah, mungkin. Nak nak kaki lelaki dewasa yang berisi. Habis operation tak sempat terkapar, kena prepare next patient sebelum YAB boss masuk OT. Time ni, tangan dah hampir menjadi seperti kaki gajah.
6th posting: Emergency department. Banyak kena perform CPR la. (Di department lain ada juga, tapi tak sekerap) Untung time ni dah stat routine jogging. Stamina boleh la menten sikit. Berkualiti jugak la CPR tu, walaupon still kene change dengan colleague atau MA. (Semput, beb!)
Tapi, still... masih belum berjaya meraih 6 abdo packs.

Zaman dewasa (ewah)
Hidup sangat leisure. Kerja scan, refer, angkat stetoskop.
Tapi kerja NGO-sangat menguras segala serat-serat otot untuk membesar a.k.a. hypertrophy (dalam mimpi). Sebab dalam NGO chapter Sabah ni kurang lelaki, jadi kerja-kerja mengangkat berat memang jatuh ke atas kami, hihihi.
Still, masih belum berjaya meraih 6 abdo packs.

Ekceli, langsung tak pelik kan. Sebab kalau tak train abdominal muscle, memang la tak kan achieve the so called six abdo packs
(dan memang tak teringin pon, huhu)

Still, kekuatan jasmani tu sangat penting.
Tak kurang penting berbanding kekuatan rohani dan juga kekuatan mental.
Kalau badan sakit, macamana nak cari rezeki, nak belajar, nak beribadah?
Kalau badan tak kuat, macamana nak membantu orang, membuat aktiviti kemasyarakatan?
Macamana nak bermanfaat bagi yang lain?

Teringat hadis.
"Mukmin yang kuat lebih baik dan lebih dicintai Allah dari mukmin yang lemah, tapi keduanya hendaklah ada kebaikan" (Riwayat Muslim)
Ulama mentafsirkan, kuat di sini bukan sekadar dari jasmani, tapi juga rohani.
Mari, mari, mari. Start dengan something simple, jogging.
Kemudian, kita tawan puncak Kinabalu pojaan hati, nak?
^^v

13 comments:

Anonymous said...

Kita (diri-sendiri) suka nak menyahut seruan tersebut, tapi... (pasti sudah diketahui akan jawapannya - tak ada seyuman untuknya).

khuza hasan said...

erk..
betol jugak..
xpenah terpk..dr dulu dok ngankot 'beban2' itu..tp tetap xade six abdo packs..kan3x..
:)

Puding Karamel said...

anonymous ~
klo camtu kita panjat bumbung masjid jer la ^^
rooftop rant episod 2 ni pending sampai ke sudah.
ish ish...
sibuk sungguh mahasiswi itu

Puding Karamel said...

khuza ~
hahaha...mana ade kaitan
klo ngangkat beban, otot tangan yg akan membesar, tak de kaitan ngan abdominal muscle.hohoho..
tu dtg mood meraban tu

Dinas Aldi said...

Memang sampai ke sudah takkan ada 6 abdo packs tu, hehehe.

Betoi la, kalau badan sendiri tak sihat, diri sendiri pun tak tertolong, camana nak tolong orang lain.

Akak ni bukit boleh lagi la naik, gunung tu..hehehe...

Puding Karamel said...

tu la tu... x mo pon kak.ngeri tengok,huhu..

meh, naik bukit kinabalu ^^
kak, take gud care of ur health ye

cinta cukulet said...

nak ikutttt..hehe

master student said...

seeettuujjjuuuu~!

parking jejauh, jalan selagi boleh. or panjat tangga selagi larat, kan doktor kan?

-nak naik kinabalu gakk...-

Puding Karamel said...

cinta cukulet ~
mari...? ^^
beli tiket, bayar mauntain guide. yg lain akk tannggung.
err...abiskan final year awk dlu dik.hehe

Puding Karamel said...

master student ~
setuju juga ^^
nice way of excercising in the hectic schedule
qawiyyul jismi celup sana sini.

-sile,sile naik kinabalu lps program master anda. x lari gunung dikejar-

safiyyah said...

sy sudah lama tinggalkan exercise. tahu hadith, tapi tak pernah nak praktikkan. huhu

Puding Karamel said...

time final year mungkin tak terpikir kot...nanti lepas dah clear everything, start dengan simpel simpel eksesais
Kt KL kan byk taman rekreasi?^^
qawiyyul jism for agama, n for health oso.

khuza hasan said...

owh ek..
n0 wonderlah..
hehehehe~