Sunday, 7 August 2011

Si camar dan terumbu karang

I was so happy on Friday
When Safiyyah asked for a meet up
It came as a great honor to the nobody-me

I was so overwhelmed on Saturday
I get to join a katibah, with my beloved circle of sisters
I saw text from mama, praising on my blog
Coming from the lady who 'gave life' to you
Even on the smallest matter, could really make your day

The today presented itself in different mode
Another news of fallen leaf
Exactly two weeks apart
The leaf under my care
The leaf I really love wholeheartedly
Unspeakable sorrow, self sedated, lifeless day

Then, a very familiar ayat came to my mind
Saw on two bloggers' wall recently
Demi sesungguhnya! Kami akan menguji kamu dengan sedikit perasaan takut (kepada musuh) dan (dengan merasai) kelaparan, dan (dengan berlakunya) kekurangan dari harta benda dan jiwa serta hasil tanaman. Dan berilah khabar gembira kepada orang-orang yang sabar:(Iaitu) orang-orang yang apabila mereka ditimpa oleh sesuatu kesusahan, mereka berkata: "Sesungguhnya kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jualah kami kembali. [2:155-156]
So true.
Where had my sabar gone  to?

Some said,
hidup umpama roda, ada kalanya kamu di atas, ada kalanya kamu di bawah

One moment, you are the bird, soaring up high, high in the sky
The next moment, you are the coral, lying still deep, deep down in the ocean
You are only human, after all.

16 comments:

syafa mohamed said...

Alhamdulillah...teruskan senyuman itu:)

jangan sedih akak...pasakkan hati pada Dia,pasti segalanya baik2 belaka.


If deep in our heart,we are truly sincere to advise the other muslims for the sake of Allah,we will not suppose to feel offended or disappointed when our advices aren't listened...
Why?
Because we are the one who said that we do it because of Allah.

apply this in everything,it might work less or more^^

Dinas Aldi said...

"You are only human after all."

That's why. We are full of flaws & moments of weakness. But there will be someone or something to remind us every time of what He is about, insyaallah.

safiyyah said...

Wah I didn't know my request would make you so happy to write about it. Hehe

Betul. Even for the smallest matter, kalau mak yang cakap, menusuk kat dalam hati. Dalam satu post saya, ada tulis pasal mama saya yg bagi 95 marks for me for being good, patient etc. That really brought me to tears. (Saya segan kalau mama saya baca blog tak seberapa saya ni. In fact, kawan2 sendiri pun tak tahu. :D)

Besar ganjaran orang yang sabar ni. Jom kita didik diri untuk bersabar :)

Anonymous said...

Moga Allah memberi kebaikan kepada kakak, daun-daun, dan kita semua.

Allahumma ij-'alnaa suburan, waj-'alnaa syukuraan, waj-'alnaa fi 'aayuninaa soghiraan, wa fi 'aayunin-naasi kabiraan.

Anonymous said...

sometimes bukan mrk shj yg merasainya malah perasaan itu sering singgah di hati para pemula Daei.

Rasa 'tak layak' itu sentiasa menguasai kerana mengutamakan 'ilah' yg lain di Hati.

tapi itulah tarbiyyah..memilih ALLAH sbg ILAH yg sebenar dan meninggalkan 'ilah' yg lain sehingga pada awalnya sering tertanya dalam diri..benarkah keputusan ini?

jiwa meronta mahukan kesenangan duniawi, tapi IMAN mendahului.

Mengharapkan Allah sentiasa memandang rerumput yg terlindung di kalangan pohon-pohon besar krn saya yakin ALLAH melihat KESEMUA hambaNya..

Anonymous said...

(^^)

Puding Karamel said...

syafa ~
alhamdulillah
terus tersenyum baca komen syafa

kadang2 kite lupa, kite hanya berusaha, Allah la al-Hadi itu T_T
jzkk atas peringatan

Puding Karamel said...

k Dinas ~
such a beautiful phrase
insha Allah, there's always hidayah from Him in the form of living things or events

tq 4 pointing that out
we are only human after all
will u be one of my wonderwall?

Puding Karamel said...

safiyyah~
klo ikotkan hati, sy nak post 1 post khas on ur request,haha
sangat gembira, honest!

I told mama lo~~ng time ago about this blog.but se only came once. baru sabtu lepas she visited again.
yeah,i saw ur post on that 95% mark tu.
i felt like, wah, cik safiyyah ni,angel eh?hehe
bende2 baik,sy share dgn mama.benda tak elok remain underground hahaa...mmg underground pon,dah kapankan n kebumi baik2

Semoga Allah kurniakan kesabaran kpd kita semua

Puding Karamel said...

Anonymous I ~
a.k.a baby
moga allah kurniakan kebaikan kepada kita semua
pasti apa yang berlaku ada hikmah yang raksasa, supaya boleh memperbaiki struktur hingga ke akar umbi.ins Allah

Amiin...

Puding Karamel said...

Anonymous II ~
perasaan yang wujud pada hampir setiap pemula, i personally experienced it myself

ada yang cpt grip the meaning of ilah, while others still bingung untuk memilih,sehingga prioriti jatuh kepada yang lain

i took a few years juz to absorb the meaning, n i think its fair to give her some space
JZKK atas perkongsian ukhti.really appreciate it.smg Allah berikan kefahaman yang sebenar kepada saya, dia dan kita semua

Puding Karamel said...

Anonymous III (aka anonymous II?) ~

^_^

Ann Huda (Ate) said...

Semua orang akan diuji dari apa yang menjadi kelebihannya, atau menjadi keistimewaannya. Pada kelebihan kita, di situ terletak pula kelemahan kita. Muhasabah diri. Belajar dari setiap peristiwa kehidupan. Semua kejadian yang menimpa kita, selalu ada hikmah untuk mendewasakan dan mematangkan jiwa, itulah tarbiah.

Jalani aja.. dg niat Lillah walau lelah :).

Puding Karamel said...

oh ate...
T_T
TT_TT
TTT_TTT

JZKK atas peringatan
Sedang muhasabah diri juga, dan terus jalani dengan helaian daunan yang masih dipayungi

sayatakpakaigucci said...

sabar ya ukhti..
Allah sdg mentarbiah anda..
diujinya kita supaya kita menjadi lebih kuat..
yes we are only human after all..
keupayaan kita terbatas..
hanya mampu berusaha..
Allah lah penentu segala..
berdoalah semoga diberikan yg terbaik utk daun yg gugur itu..

suka ayat ate..
Jalani aja.. dg niat Lillah walau lelah :)
like 134 kali ^_~

Puding Karamel said...

Setiap apa yg berlaku adalh tarbiyah,atau peringatan
kembali muhasabah diri
as u said, smg kta semua akan jadi lebih kuat dan lebih baik dari kelmarin.
kita hanya berusahan,dan Allah la al-Hadi,nanka, toki doki wasurecchau nante

ayat ate mmg best,itsumo kokoro wo atatakunatte
sono buroggu kite mite
nice, DnT no senpai datte