Monday, 1 August 2011

Random Ramadhan

Assalamualaikum wbt
The random thoughts that kept flowing

1. Selamat menunaikan ibadah puasa di bulan ramadhan, di samping memakmurkan bulan ini from dawn till next dawn.

2. Agar tidak bagaikan singa tidur di siang hari, dan rahib mengantuk di malam hari
    Agar tidak menjalani Ramadhan dengan kehampehan yang nyata
   Dah tengok iklan pesta Ramadhan dari anwarhadi n aiman azlan?

3. Sangat gembira menerima kiriman mama, yang akan menjadi peneman di sepanjang Ramadhan


4. Perjalanan mencari tuhan
    Seperti Fend moncoret jalan hidupnya
    Berkelana merentas benua
    30 hari mencari cinta
    Tinggi harapan hamba, semoga kuat untuk teruskan perjuangan
    Agar berjaya digapai, tak mahu lepas lagi

5. Perjalanan mencari diri
    Mencari erti hidup yang ingin dijalani
    Memahami kejahilan yang tidak wajar diulangi
    Mendambakan hanya kasih Ilahi
    Apakah bakal aku temui?

6. Madrasah tarbiyah
    Tazkiyatun Nafs
    10 muwassofat tarbiyah
    DF ~ kena pancing baik2, apakah perlu masquerading tactic? pening~

7. Mulakan dari awal
    Turning point yang dikecapi beberapa bulan lalu, harus di-refresh semula
    Mula dari awal, moga diizinkan Tuhan

8. Tiada lagi ujian yang harus dikejar
    Tiada lagi panggilan onkol
    Yang ada hanya kerja jemaah yang menimbun (ah, bukan alasan)
    Jadi tiada alasan mengapa target tak dapat dilaksanakan

9. My All ~ I wish ~ negai kanaemasu you ni...
   Walaupon muka dah setebal 12 inci, tetap tinggi harapan. semoga diterima.

10. Diri ini insan yang hina. Yang banyak khilafnya.
     Pesanan2 berharga dah dicerna, tapi tak dapat dizahirkan
     Apakah takut dengan bayang-bayang, ataukah dengan tuhan? 

12 comments:

syafa mohamed said...

akak..ganbatte ne...doakan syafa juga...

Puding Karamel said...

oinori mo, aijou mo...
anata ni todokeru ka na...
isshou ni oinori wo shiyou!

Dinas Aldi said...

selamat memakmurkan Ramadhan buat Doc Puding Karamel jugak! semoga yg hampeh2 itu kita jauhi :D

Anonymous said...

Bersungguh dalam berusaha...
Moga Allah memberi lebih kebaikan kepada kakak, semua orang, dan kita (diri-sendiri).

Tadi mak mem-bulat kita (diri-sendiri) pesan: Bermunajatlah dan rasailah kemanisannya. Tidaklah perlu dikirakan markahnya amal kita, terpulang kepada Allah untuk memberikannya.

sayatakpakaigucci said...

gambarou ukhti..
moga kita dapat menyucikan hati, mengikhlaskan diri dengan tarbiah dlm bln ramadhan..
negai kanaemasuyouni ^^.. insyaAllah

Ann Huda (Ate) said...

Ate tak khatam lagi baca buku itew.. buku satu baca seisi rumah..baca jab jer, dah ilang di ambil org lain.

Bagi yg 'bujang' dan single mingle, ini lah waktu terbaik tuk beribadah. Bila dah ada 'ekor' cuit muit, nak abiskan solat terawih 8 rakaan pun susah. Kerana itu maksimakan amal selagi anda masih 'berkesempatan.'

Al Fahmu..bukan sekadar memahami dari segi pengetahuan ilmu tapi seharusnya memunculkan keikhlasan, pengorbanan dan melengkapi semua muwashofat yang lain. Kerana 'hidup kita'..perlu banyak pengorbanan.. masa, tenaga, harta... Moga Allah ikhlas kan hati kita di bulan yg suci ini.

Puding Karamel said...

k dinas ~
selamat memakmurkan ramadhan kak...
bukan dgn biskut makmur, tapi dgn ibadah ^^
sy terlepas keteapi ek kali nih...

Puding Karamel said...

baby ~
oh,sungguh menyentuh
IKHLAS
itu yg ptg
sebab madrasah ramadhan adlh untuk mendidik diri, bukan untuk higlight report kad yang nak dicanangkan kpd mak membulat.

JZKK syg

Puding Karamel said...

dearest ukhti-yang-tak-penah-jumpa-tak-tau-nama-tak-penah-dengar-sore-tapi-saya-sayang-dia-kerana-allah,
(ouh,sejak ble nama awk jd panjang lagu tuh?) ~

masa saya tulis post ni tak tau nape asik teringat awk...
mmg saikin sou shita kamo.
err.nanti citer panjang kat emel ek, mlm ni,ins allah
back 2 u 2,ukhti.
semoga berjaya mendidik jiwa dalam madrasah ramadhan ni ^^
negai kanaemasu you ni...
daisukina nakama.

Puding Karamel said...

ate ~
ouh,buku itu sangat best.menyegarkan.ade kat cik sal ni haa...
nanti ate pinjam kat saya ye ^^

JZKK atas peringatan
semoga Allah mengikhlaskan hati kita...
tak paham betul lagi saya ni rupanya dgn konsep alfahmu T_T
itula, kalo tak berjaya ace ramadhan ni x tau la...x de alasan.

semoga Allah mengizinkan yang terbaik, dalam mencari Dia, dalam mencari diri.

cinta cukulet said...

selamat menunaikan ibadah puasa jugak buat dr puding =)

Puding Karamel said...

back,2 u 2 adik med student ^^