Tuesday, 28 June 2011

Hah, tangguh keje lagi!

A great saying by ojiichan in Proposal Daisakusen yang sangat la melekat di hati sanubari pengarang jantung... (sorry, fusion of 3 languages in 1 sentence)

明日やろう,馬鹿やろう Ashita yarou, baka yarou
今度やろう,馬鹿やろう Kondo yarou, baka yarou
Meaning,
Sape yang tangguh keje ke besok adalah bodoh
Sape yang tangguh  keje ke lain kali adalah bodoh
Lebey kuang gitu la bunyi maksudnye. Please correct me if I'm wrong eh.
Self reflecting, memang terkena batang hidung sendiri.
Kalau tuhan jadikan ada 10 batang hidung, kompem semua terkene punye.

Suka sangat tangguh kerja, like tomorrow never die.
Memang la tomorrow never die, tapi kalau asik tangguh keje takut diri sendiri tu yang die sebab keje tak reti-reti nak siap.

Saidina Ali pernah berkata,
Waktu bagaikan pedang. Jika engkau tidak memotongnya, waktu akan memotongmu.

[kredit]
Uwaah... Ngerinya kalau betul-betul jadik macam tuh!
Hah, tangguh keje lagi!

-tengah tension proposal yang dah lama due tak tersiap lagi. huhu-

14 comments:

Dinas Aldi said...

heheheheheh terkena batang hidung akak jugaksss :D

sesegar said...

wahaaa~
nihongo..

The Mind of Super Muslim said...

Wa-laa u-kharu syaghul al-yaum 'an kasal ila ghodan

Inna yaum al-'aajizina ghodan

Puding Karamel said...

kak dinas (eh,kakak la kan?^^")
so,berapa batang yg kene?
hehe...sama2 la kita muhasabah,muhasarawak,dan muhasemenanjung

Puding Karamel said...

sesegar ~ wahaaaaaa, nihonjin!!! jya nai no???*konpius*

Puding Karamel said...

cu ee ~ honey,kindly remind me of my rusty arabic T_T

The Mind of Super Muslim said...

Tapi kakak faham kan maksudnya... ^^

Puding Karamel said...

key word:rusty
setengah paham setengah tak
in d end,x paham TT_TT

The Mind of Super Muslim said...

Itu syair arab. Antara syair yang syhd suka...

Maksud, 'Aku tidak melewatkan kerja hari ini hingga hari esok kerana malas. Sesungguhnya, hari orang yang lemah adalah hari esok'.

Kakak lebih baik daripada syhd sebab 'krusty crab' saja dalam bahasa arab, syhd tengok huruf jepun langsung buta huruf.

Afwan, TT_TT simbol maksud apa?

Puding Karamel said...

lepas ni jom kte blaja bahasa arab? lepas ramadan!ble syhd dh habis hibernasi

tak tau bhs jpn x pe,x menambah atau menolak iman pon
ahaha...yg ptg bhs arab kene wajar lekat d hati

T_T tu air mata (keinsafan) mengalir waa

The Mind of Super Muslim said...

Hmm, syhd tak bermaksud untuk buat kakak jadi mata berair double... maaf.

Insha' Allah, nanti kita sama belajar bahasa Arab. Lama sungguh nak tunggu lepas ramadhan...

Puding Karamel said...

itu kerana lama sungguh syhd berhibernasi.
sapa nk blaja bhs arab dgn akk...
wpon syhd dh jauh kehadapan...

The Mind of Super Muslim said...

Jangan risau, sempat melobi dengan bersungguh sebab syhd masih ada suara rockers tapi super softener (alhamdulillah).
Syhd la belajar dengan kakak, tak boleh?
Orang depan boleh tunggu sambil menyemarakkan semangat^^

Puding Karamel said...

isk...apenye nk blaja ngn akk cu ee oi,akk nye arabic mmg habis rusty la.
tp tape,terai menerai amalan mulia.
until then (time syhd bebas hibernasi)...