Thursday, 23 June 2011

Eternity

The Eternal Rest (or otherwise)

[kredit]

'Tiap-tiap yang bernyawa pasti akan merasai mati.
Kami akan menguji kamu dengan keburukan dan
kebaikan sebagai cubaan (yang sebenar-benarnya).
Dan hanya kepada Kamilah kamu dikembalikan'.
[Al-Anbiyaa': 35]

たけど死だように生きないでね

10 comments:

Kappa-san said...

orang yang paling bijak adalah orang yang sentiasa mengingati mati

kerana

' Dialah yang telah mentakdirkan adanya mati dan hidup (kamu) untuk menguji dan menzahirkan keadaan kamu: Siapakah di antara kamu yang lebih baik amalnya; dan Dia Maha Kuasa (membalas amal kamu), lagi Maha Pengampun, (bagi orang-orang yang bertaubat); (al-mulk:2)'

The Mind of Super Muslim said...

Dekat dah...

Puding Karamel said...

Kappa San ~ jzkk atas perkongsian.
mmg slalu jugak la ingat mati, tapi mutabaah amal menten kerings kontangs.
definitely sumting wrong sumwhere.
tengah fikir 1000 cara nak revive this dead soul.
Supaya jgn hidup macam mayat hidup.
T_T

Puding Karamel said...

Cu ee ~ huhu, mmg dekat.
dah malaikat maut pon mengintai 70x sehari.
Masalahnye,preparation pon yellek.
b4 the 11th hour...

The Mind of Super Muslim said...

Bila sudah sampai saatnya, siapapun kita, apapun keadaan kita, KEMATIAN tetap menjemput.

Sabda Rasulullah:

"Liang kubur bisa jadi salah satu taman syurga atau salah satu lubang neraka."

Puding Karamel said...

cu ee iye tepat sekali.semoga sempat prepare, tapi nampak gaya tak tersetat-setat pon.aiyah.
ganbare~!
doakan kite semua eh

The Mind of Super Muslim said...

'ganbare' tu apa?

Insha'Allah, kita selalu berdoa untuk kita semua.

Puding Karamel said...

ah,sori.
ganbare tu berusaha~~

amiin

sayatakpakaigucci said...

ada satu quote yang saya suka..

自分が生きている『今日』は、
誰かが生きられなかった『明日』かもしれない。

生きているならその全てにムダなんかない、て思えた言葉でした。

you're so right,
死んでいるように生きないでね。
hargai kehidupan hari ini dgn membuat persiapan untuk mati..
eh berbelit pulak ayat saye huhu..
pendek kan cerita..
sementara bernafas ni buat ape yg Allah suruh, timggal ape yg Allah larang..

=)

peace

Puding Karamel said...

whoa...suke~~~ dare no quote deshou ka?
dorama kara?muahaha..
sangat suke quote tuh, walaupon x sure adakah sy paham seperti mana si peng-quote tu maksudkan.
*ayat berterabur jugak*

kehidupan ini sangat berharga.
selalu terngiang2 ayakito nye soklan kababow...
nan no tame ni ikiteiru no ka.

selalu saya tanya diri ini, paham maksud soalan, tahu skema jawapan, tp x sure takat mana je paham maksud jawapan tu...
T_T