Thursday, 30 June 2011

Audit, jangan tak audit!

Hari ni kursus yang memabukkan edisi kedua.
Oh, bukan lagi tentang jantung, tapi tentang law!
Ouh, blajar tentang akta dan peraturan sangat menyerabutkan. Tu pon baru 4 jam, dan highlight bahagian akta kesihatan jer. My respects to all lawyers out there... Wa caya sama lu, man...

OSHA 1994.
Occupational Safety and Health Act 1994. Di bawah pantauan Department of Occupational Safety and Health, Ministry of Human Resources.

Ada akta, adala auditnye.
Biasa dekat musim audit, kite semua dengan tergesa-gesa dan bersemangat akan memperelokkan segala yang tak elok, kang kene soal dengan auditer pulak. Belom dengan boss.

Banyak sungguh audit. Audit keselamatan dan kesihatan, audit 5S, audit MS ISO, audit bidan terjun kalo boss tetibe menjengulkan diri beliau.
Kalau audit yang ada due senang...boleh prepare. Tapi yang menjengul tetiba tu yang susah. Mau copot jantung.

[kredit]
Sibuk, memang sibuk dengan audit manusia.
Tapi diri kita, selalu tak audit diri sendiri? Muhasabah diri jalan? Err... mutabaah amal? (biasa kering kontang)
Baik la kite rajin audit diri sebelum kene audit di padang mahsyar nun. Kalau sekarang boleh ngelat-ngelat depan boss, tapi nanti masa tu, lidah dikunci, anggota badan dan amal yang jawab semua... Tak de la nak ngelat, nak bagi seribu alasan, dan dot dot dot... Ngeri, beb!

Tapi ade lagi auditer yang sangat setia, dan rajin mengaudit kite. Perasan? Toleh kanan, toleh kiri... Nampak???
Hoh, kalo nampak, tak lama dah tu...oho~
Ye, mereka lah auditer yang paling berjaya, malaikat Raqib dan Atid. Tak pernah penat dari mencatat amalan kita. Hua....

Kepada Inche Malaikat Atid, anda telah banyak berpenat lelah selama ni, mencatat dosa saya. Yang besar, yang kecil... Cukuplah sudah. Silela berehat mulai sekarang...
Wahai Inche Malaikat Raqib, telah lama tuan hamba menganggur. Ingin lah kiranya daku menyusahkan tuan hamba sahaja mulai sekarang... Inginlah daku menerima catatan amal dengan tangan kanan. Inginlah daku memberatkan timbangan mizanku itu...
Harapan hanya tinggal harapan, angan-angan hanya sekadar impian, seandainya tidak disertakan dengan usaha dan pengorbanan.

Ape lagi kengkawan, jom, fastabiqul khairaat...

6 comments:

Dinas Aldi said...

kat sini pun, malaikat Atid dah overworked dah :(

Andrik McVean said...

hi there, i have just followed your blog..i hope you can follow me back..u have a nice blog here..
i will be waiting for you on my blog...see u there..cheers

Puding Karamel said...

kak Dinas ~ tu la, ingat nak bagi die permanent leave dah nih... bagi dia rehat pulak T_T

Puding Karamel said...

Mr Andrik ~ just in case u came back to read this
thank u for ur thought
but, u can't be serious?
surely u don need me as a follower kan?
like how the warning goes, i got the side effects already T_T

Ann Huda (Ate) said...

Fastabiqul khairat..dlm berlumba2 mengejar kebaikan jangan di pandang sepele hatta kebaikan sekecil biji zarah.

Jgn sampai harapan hanya tinggal harapan..apakah kita telah benar-benar memaksimakan segala usaha dan pengorbanan kita?? Tepuk dada tanya 'Kak Iman'.

Puding Karamel said...

Iya ate T_T
jzkk atas peringatan
jawapannye mmg tak.mutabaah kering nk ace ape nye...huhu
nak berubah menjadi lebih baik, before 11th hour, ntah bila...

my utmost pleasure to have a senior to guide.

ciksal di bulatan gembira, ate di alam maya, k ijan d talian telefon,che mah di YM.i'm so blessed with the whole lot of your family...