Wednesday, 29 June 2011

'Dia' yang pertama, kedua, atau ketiga?

Was it me?
Is it still me?
Will it be the future me?
Or, you???

[kredit]
Pernah tak kita sembah Allah hanya sipi-sipi? Membuat sesuatu tanpa keyakinan? Atau paling koman adalah berhadapan denganNya tanpa membawa hati yang memang sedia lalai? Solat tanpa ruh, ibarat ayam patuk padi? Pernahkah kita merasa konpiden habis dengan kebaikan kecil yang kita lakukan, dan bila Allah uji sikit, pap, balik pi zaman jahiliyah balik?

Pernah tak kita ajak member kite tengok drama yang paling malatop di pasaran? Atau rekemen lagu-lagu popular artis yang terhot masa kini? Atau bertukar-tukar video klip yang baru di download dari internet?

Pernah tak kita ajak member pergi double date? Masuk panggung wayang atau tonton jom heboh atau mana-mana konset artis glemer supaya tak ketinggalan zaman? Atau ajak masuk pub, terai jer... Atau sua rokok sebatang pada kawan kita yang sangat kita sayangi? Atau, ajak anyam ketupat beramai-ramai?

Pernah tak kita?

Firman Allah dalam Surah Al-Hajj: 11-13,
Dan di antara manusia ada yang menyembah Allah hanya di tepi; maka jika dia memperoleh kebajikan, dia merasa puas, dan jika dia ditimpa suatu cobaan, dia berbalik ke belakang. Dia rugi di dunia dan di akhirat. Itulah kerugian yang nyata.
Dia menyeru kepada selain Allah sesuatu yang tidak dapat mendatangkan bencana dan tidak (pula) memberi manfaat kepadanya. Itulah kesesatan yang jauh.
Dia menyeru kepada sesuatu yang (sebenarnya) bencananya lebih dekat daripada manfaatnya. Sungguh, itu seburuk-buruk penolong dan sejahat-jahat kawan.
Adakah kita termasuk 'dia' yang pertama, kedua atau ketiga?
Ada yang nak mengaku?
Selain saya...
Oh, Inche Pochong kelihatan mengangkat tocangnya...
Bravo, Inche Pochong, anda memang berani... Kerana anda memang mahu go stret and don belok-belok... Teruskan usaha Inche Pochong!
Kepada anda-anda yang lain, kalau nak mengaku sila la... direct saja kepada Allah.
Mengaku, dan bertaubat, seperti yang Inche Pochong lakukan.
Jangan tergolong dalam golongan yang rugi, sesat, atau sejahat-jahat kawan.
Its never too late. Saya sendiri pernah kecundang semasa mencuba, akan tetapi masih berusaha untuk mencuba.
Life is an endless process of mujahadah.
TT_TT
Semoga Allah lindungi kita semua dari hal-hal sedemikian.

-baru terjumpa ayat ni tadi, merasa seperti disekeh-sekeh. aku masih jahil-

12 comments:

aleeza suasdi said...

i like :))

Dinas Aldi said...

masih mencuba..

jahilnya diri ini..

Puding Karamel said...

Aleeza ~ like ke?
huhu,akk banyak buat dosa, don't like T_T

Puding Karamel said...

kak Dinas ~ selamat mencuba
dan terus mencuba
dan mencuba lagi
sehingga hujung nyawa
sama2 la kita

Kappa-san said...

sungguh terasa..

jzkk

sayatakpakaigucci said...

errr..saye2(sambil mengangkat tangan malu2)
saye pernah dan masih lg kot menjadi 'dia' itu sob sob TT_TT..
bravo inche pocong..
anda sungguh kool..
saye telah menjadi peminat setia anda sekarang=)
gambarou!!

The Mind of Super Muslim said...

Inna rahmatallahi qoribun minn al muhsinin (Sesungguhnya rahmat Allah itu dekat kepada orang-orang yang memperbaiki amalannya)

Puding Karamel said...

kappa san ~ sama2 kita mujahadah, insya allah. yang menulis turut tersentap.

Puding Karamel said...

sayatakpakaigucci ~ oh, anda memang berani juga...sama seperti Inche Pochong
Mari kita mulai boikot ke'dia'an itu dr diri kita.

p/s:oho, haruskah tubuhkan Inche Pochong's fans club?haha
Sile jgn cetuskan idea aneh, sbb sy mmg suka idea aneh.haha
Inche Pochong sends the warmest gratitude (yo oh je ^^)

Puding Karamel said...

cu ee ~ perbaiki amalan is a matter
meninggalkan amalan yang merugikan, menyesatkan dan seburuk-buruk amalan tu is another matter, the more difficult.
sayonara jahiliyah, needs mujahadah through and through.huhu.
still,bile 2 jalan terbentang, pilihlah satu saja...

Outsiderz said...

ada golongan lain???

saya ni tafsir memang ada dalam simpanan sejak 7 tahun lepas lagi...

cuma kajinya tidak...
haih..

Puding Karamel said...

outsiderz ~ golongan lain dlm 3 ayat ni ke, golongan apa?
sory, x paham maksud...
yg akk faham 3 golongan tu saja, golongan pertama (ayat11) yg rugi, golongan kedua (ayat 12) yang sesat, golongan ketiga (ayat 13) yang terburuk.

x pe dik, go slow, in between class, selak la...dapat satu ayat sehari pon jadik ^^

g daurah x?