Sunday, 19 June 2011

H.O. jamming session

Baru saja pulang dari 'H.O. jamming session' di Lake Titiwangsa yang sangat happening pada hari ahad petang.
House officer jamming session ini adalah sesi talk untuk meng-jam-kan bakal-bakal houseman (doktor pelatih) sebagai preparation untuk mereka menempuh alam housemanship. Bukanlah jamming dengan gitar, tetapi sesi talk bakar-membakar sehingga hangus. Dan yang rentung adalah saya sendiri, si speaker.
Pada asalnya niat di hati sangatlah berbunga-bunga untuk berkongsi pengalaman housemanship dengan adik-adik, terasa sangatlah bersemangat, berbekalkan kata-kata 'erti hidup pada memberi'.
Tapi ternyata, nak meluahkan kembali kisah-kisah lama zaman housemanship (July 2008- Aug 2010) tak lah semudah menelan bubur bayi, bahkan jauh lebih sukar dari yang saya bayangkan. Bila ada kisah indah yang boleh dikongsi, ada juga lah kisah sedih yang timbul kembali. Termasuklah dosa-dosa silam yang dah dikuburkan dalam-dalam.

[kredit]
Keadaan waktu itu persis seperti lirik lagu 'Silap Lalu' by 5forty2,

Kesalahan satu fitrah benda yang lumrah
Pagi takkan slalu gelap pasti akan cerah
Jalanan berliku tak mungkin semua indah
Namun yang dah lepas, biarkan jadi sejarah
Yang penting insafi terus pandang ke depan
Muhasabah diri, yang lain serah pada tuhan
Bila parut lama berdarah kembali, hati mula berkata, 
Kalau aku dapat putarkan, segala waktu
Pasti aku akan kembali, ke masa lalu
Kalau aku dapat padamkan, dosa-dosaku
Pasti aku takkan ulangi, kealpaanku


[kredit]
Apakah mungkin... Kerana dalam bidang ini, tidak ada peluang kedua.
Dua jalan terbentang, pilihlah satu saje
Setapak melangkah tiada lagi peluang kedua



Adik-adik...

kebaikan macam mana yang harus kita lakukan?
kebaikan macam mana yang harus kita jalankan?
[kredit]
Jangan diulangi kesilapan yang lalu. Yang baik jadikan tauladan, yang buruk jadikan sempadan. Semoga menjadi houseman yang baik, Insya Allah. 

3 comments:

cinta cukulet said...

setapak melangkah..tiada lagi peluang kedua..hrmmm..so true..

Puding Karamel said...

double meaning?
life, is it not...
lives

Anonymous said...

nasihat yg penuh kaseh syg.ewah! anyay thanks alot for the sharing:)