Monday, 13 June 2011

Kanak-kanak...malu?

Semasa program riang ria untuk kanak-kanak...
Mereka dikehendaki menghafal dan memahami hadis ini, which they did brilliantly...


...Bagaimana dengan kita yang lebih 'dewasa' dan 'makan garam' ?
Tentunya dah amalkan sampai mendarah daging?
Peace

8 comments:

Ann Huda (Ate) said...

Kerana terlebih mkn garam maka Ate telah di berikan kurniaan Pingat Darah Tahap Tinggi.

Malu? Adakah malu bertanya termasuk sebahagian dari Iman? Ahaks. (Kotok skit kepala org yg begadang pukul 2 pg ni ;))

Puding Karamel said...

Ate pon ade HPT?uih,memang stong family history ni kan...

malu bertanya menurut tok nek moyang adalah sebahagian dati kesesatan perjalanan
eheh...

kenapa la bergadang tuh?banyak aktiviti?

The Mind of Super Muslim said...

Hmm? Semua orang akan jadi dewasa? Mak kita (mak syhd) kata kita tetap jadi 'baby' dia selama-lamanya. Jadi bermaksud, rasanya semua orang (yang nak jadi dewasa tak apalah) tak pernah kelewatan untuk menjadi kanak-kanak riang untuk menghafaz al Quran dan al Hadith. ^^

Self reflection: Nak atau tak nak?

Tak dapat syhd bayangkan apabila orang dewasa menghafaz al Quran dan al Hadith: mantap bacaannya, kefahaman yang lebih tinggi, dan yang lebih penting bisa berinteraksi dengannya.

Huhh... HEBAT! Masha Allah... (Moga Allah mengizinkan syhd jadi orang DEWASA yang mengHAFAZ al Quran dan al Hadith)

Puding Karamel said...

Sunnatullah,smua akn jadik dewasa, tapi pilihan individu utk jadi dewasa yang dewasa (matang) atau tidak.walau sedewasa apapon kte, kte ttp akn jadi mommy's little girl (in ur case,baby) forever.dats sunnatullah jugak.

kte tak penah terlambat utk sesuatu.nak hafal AQ ke,baru nk blaja baca baca AQ ke...umur sekadar angka, bukan penilai dalam pencapaian.yg penting,as u said, nak ke tak?

akk doakan moga syhd temui apa yg syhd cari2 n impikan,tp jgn la gi koyak AQ tu tiap kali lepas hapal.hahaha...
smoga allah membantu syhd,dan kte smua

The Mind of Super Muslim said...

Menjadi pengHAFAZ AQ yang DEWASA dan MATANG.

Jangan la ketawa... Bukan syhd seorang saja buat macam tu kan? Syhd tak koyak dengan sengaja (ada sesetengah kes yang sengaja), tapi tercopot secara automatik sebab ikut travel kemana-mana dan tak simpan dalam beg tanpa mengira hujan atau panas (pegang di tangan sahaja) kemudian bila dah tercabut syhd tak berkemahiran pula untuk melekatkannya semula.

Insha Allah... semoga Allah membantu kita semua, dan syhd.

Puding Karamel said...

lawak kott...
ade boleh koyak AQ lepas hapal?akk x penah jmpe org lain yg buat cenggitu.rare spisis bah nih...kikiki

ok,yg baru jaga baik2 ye...jgn la lunyai2 sangat.nnt kne bli yg k3 pulak

The Mind of Super Muslim said...

Syhd pernah beli satu saja, yang koyak-koyak tu la. Alhamdulillah... boleh pula bercambah jadi beberapa buah (bukan sebuah).

Kakak pun cubalah... kalau Allah izin dia boleh bercambah juga macam syhd punya. =)

Puding Karamel said...

no-no-no....
neva~~~
muahaha
akk setia bah