Sunday, 12 June 2011

Yang mabuk dan memabukkan

*pening...*
*mabuk...*
*juling....eh...tak,tak!*
[kredit]
Akibat penangan kursus 10 jam X 2 pada hari sabtu dan ahad yang berbahagia. Di saat mereka berguling-guling bersama bantal guling, di saat mereka makang anging bersama keluarga, di saat...(ape-ape yang korang buat la pada wiken nih)... adapon saya dan teman-teman diharuskan mengkelepekkan diri di atas kerusi dengan penuh patuh, dari sebelum jam 8 pagi, sampai jam 6 petang...dan memasang telinga dengan senggukan-senggukan syahdu, bajet kusyuk la kononnye...

Tapi, mabuk tau...

Demimu, 'Cardiology Update & ECG Course' yang julung kali diadakan di negeri bawah bayu nih, dengan dihadiri jemputan khas dari semenanjung dan Brunei untuk berkongsi ilmu, mengenai segala-galanya tentang jantung...
Dari ghope jantung, ke bunyi jantung, ke rakaman lagu jantung (read: ECG-electrocardiogram), ke pembiusan jantung, ke penyakit-penyakit jantung yang beribu jenis; detak tak sekata, detak terlalu laju, detak terlalu pelahan, detak terputus-putus, jantung lemah, jantung sesak oksigen, jantung yang tak dapat langsung oksigen sehinnga sebahagian kawasan diisytiharkan mati, jantung berdetak aneh walaupon tak ada penyakit jantung, pintu-pintu jantung yang bermasalah dsb, teknologi jantung terbaru seperti teknik foto, LASER, dan juga teknik terbaru untuk mengambil gambar jantung (CT angio dan MR), serta yang paling penting, cara menanganinya...

*Mabuk lagi...*

...dan tak cukup dengan itu, disudahi dengan, quiz jantung ria...
*Muntah Pelangi*[kredit]
Tetapi syukur, Allah lebih tahu diri ini.
Daripada saya tebaring terkelepek di rumah tak tentu hala...baikla saya dok bertapa dalam dewan tu selama 20 jam. Sampai jadi flat bottom. Tak dapat banyak, dapatla sikit. Tak dapat sikit, dapat la satu. Tak dapat satu, dapat makan free cukupla...

Dan cakap pasal mabuk, tahukah anda bahawa...
Malaysia merupakan konsumer alkohol ke10 terbesar dunia?
Syabas.... Bravo...
Bak kata doktor dari IJN tadi, dalam lecture beliau, Malaysia yang penduduk kampung (rural) sebanyak 45%, dengan setengah daripada rakyat beagama Islam, dengan keluasan negara kecil berbanding negara gergasi lain, mampu menjadi Top 10. Muantap choyy...
[kredit]
Islam kata : Arak ibu maksiat
Doktor kata : Arak ibu penyakit
Jalan Raya kata : Don't drink and drive
Logik kata : Arak buang duit haram apa pon tak dapat
Arak kata : nak minum sangat, tunggu kat syurga la beb...

Kalau mereka tak reti-reti mabuk minum arak 10 botol , saya diisytiharkan mabuk sebab kursus jantung 20 jam.
Sekian
*Mabuk terus*

4 comments:

Ann Huda (Ate) said...

Membayangkan camne lah gamaknya Doktoi Puding mabuk..Muntah? Jalan hoyong hayang? Atau mabuk kepayang.. lalala ;)

BTW Ate penah jumpa org yg dg bangganya cakap kat Ate "You org dakwah ni kenalah bukak minda skit. You tak tau khasiat Red Wine. RED WINE IS GOOD FOR YOUR HEALTH. Ini terbukti pada para pembesar, pemimpin and kingss yang hidup sehat2 pasal banyak minum red wine di tuttt.."

and you know what? When I tanya "may I know your name Sir" Dia jawab "Muhammad dotdotdot." "Are you Muslim?" "Kalau nama I ada Muhammad you ingat I org kapir pe?" He was naik hangin and I just simply senyum simpul mati, geli-geli.

kappa-san said...

top 10? Suprise suprise..

In japan, sake is also consume macam minum teh and are used a lot in cookings. but that is rice wine.. dunno bout its health advantage, that i dont

same goes in france.. they extremely proud with their'heart-tonic' wine, that they do. nih belum kira beer lagi..

Puding Karamel said...

ate~haipp...jangan bayangkan!haha
hmm...x la tehoyong hayang,muka jadik sememeh sikit la.

ape kata kte ckp dgn derang, sebab bukak minda la we ol x consume segala kaum kerabat wine...sbb keburukan lebih banyak dari kebaikan.sekian.

bese la tu ate...kawan2 saya yg dikasihi pon kaki minum,clubbing,n watsoever sy pon tak tau.ada tu pon nama ada mohammad,tp rambut berkarat.huhu...padahal baik budaknye,latest sy dgr cite konon nk bukak mini bar d rumahnye sbb dok dekat duty free area.sayang sungguh,inilah pemimpin masyarakat

Puding Karamel said...

kappan san~ yes,very suprising,despite of being a muslim country,still-developing country,n small country comparatively, we managed to ace top 10.Isk...oye,not to mention our great Genting..

um,culture does play a major role in increasing d number of consumers.for example; chinese 'yamseng' and kadazan's 'aramaiti' and such does have a big contribution.not to mention lifestyle,especially indian laboured worker, they 'need' to abuse alcohol to ease the exhaustion of d hard day's work and as a preparation to face the endless tomorrow.sedih sgt tgk muke pakcik2 india d hospital yang dah rosak hati.the thing we call najis, is what they call survival TT_TT