Wednesday, 18 May 2011

Muka ketat ekspresi kelat

Waktu bersiar-siar di sebuah kampung yang agak terpencil selepas aktiviti kemasyarakatan, saya berjalan-jalan untuk mempotret keindahan ciptaan tuhan.
Dan yang paling banyak terpotret adalah sesuatu yang semakin pudar di kalangan masyarakat metropolitan...

SENYUM

Dengan rupa malu-malu berselindung di sebalik selimut itu, dia masih melontarkan senyuman manis kepada saya yang tak dikenali, dari antah-berantah ni, diselangi lambaian tangan. Aiseh, cair hati mak cik nak... Kalau ada anak kompem dah buat menantu. eits???
Senyum adalah benda yang paling mudah untuk dilakukan. Hanya perlu sesaat utk mengukir senyum dan beberapa saat lagi untuk mempertahankan senyum agar terkeluar la aura keikhlasan dia.

Tu teori je la, cakap memang senang, tapi nak walk the talk tu yang perlu rujuk encik azam bin tekad.
Especially kalau keje gomen, dengan melayan karenah pelanggan, bos dan workload yang setinggi KLCC, memang mampu mengketatkan wajah, disamping mencetuskan pengepokpekan tanpa henti-henti. Isk, sadis... Kalau masih baby, mungkin masih terselit elemen kechomelan, tapi kalau dah tua berkerut...huhu...pikirkan sendiri la cemana gayanya.
[kredit]
Penting ke senyum? Rasanya kalau pakai kata-kata baik tanpa elemen laser-melaser, cukup tak?
Sabda Rasulullah:
Janganlah sekali-kali engkau meremehkan kebaikan, walaupun sekadar bertemu saudaramu dengan wajah yang ceria [Riw Muslim]
Allah berfirman:
...Dan kalaulah engkau bersikap kasar lagi keras hati, tentulah mereka lari dari sekelilingmu... [3:159]
Hmm...kalau nak claim sebagai 'professional', ini memang super essential dalam perkhidmatan.
Kalau nak claim sebagai 'penyeru kepada kebaikan', ini memang vital element yang perlu ada dalam komunikasi *muhasabah diri...*

Lain-lain sebab kenapa kita perlu senyum, menurut Mark Stibich, the top 10 reasons are:
  1. Smiling Makes Us Attractive
  2. Smiling Changes Our Mood
  3. Smiling Is Contagious
  4. Smiling Relieves Stress
  5. Smiling Boosts Your Immune System
  6. Smiling Lowers Your Blood Pressure
  7. Smiling Releases Endorphins, Natural Pain Killers and Serotonin
  8. Smiling Lifts the Face and Makes You Look Younger
  9. Smiling Makes You Seem Successful
  10. Smiling Helps You Stay Positive
Senyuman itu simple, tapi efeknya dasyat dan power.
Senyuman itu free, tapi sangat priceless.
Senyuman itu dilontar-lontar, tetapi tempat tujunya tersimpul erat di hati.
Senyuman itu susah?
Tapi bukan mission imposibel, asal mahu muhasabah diri.
Kongsikan kehebatan senyuman dengan orang di sekeliling kita, kerana erti hidup pada memberi.

Apa lagi??
Jom, 'Fastabiqul Khairat'!!!
Pis ^^

16 comments:

alia_ny said...

senyum!!!xperlu kata apa2...

Puding Karamel said...

alia, ur gud at dat!
keep it up, jadik inspirasi akk ^_^

Gumiho said...

tengah senyum comey...peace!!! (^_^)

Puding Karamel said...

akhirnya 9 tailed fox ni muncul...senyum comey la, baru naik seri.ahaks

Ann Huda (Ate) said...

Senyum ikhlas dan tulus, tidak mungkin dapat dilakukan oleh orang-orang yang hatinya penuh dengan kesombongan dan keangkuhan. Inilah senyum ikhlas penuh cinta yang di contohkan oleh lelaki mulia itu...Senyum sodakoh.

http://kacamatate.blogspot.com/2011/03/senyum-yang-dicontohkan-lelaki-mulia.html

Puding Karamel said...

betul, kne overcome dlu keangkuhan tu...bila ego setinggi langit,mula la nak berlagak terer.smg dijauhkan...
thnx ate atas perkongsian ^^

Dinas Aldi said...

senyum adalah sangat pentingggg! kadang2 bila tengah ceria & senyum pada orang tapi orang tu tak senyum balik, tiba2 saja rasa sedih gitu..sob sob..

Puding Karamel said...

kan...
betul,mcm down giler, feeling ketepek -_-"
jd cikgu mesti kene penuh senyuman kan...untuk attract hari bebudak.
jadi dokter ni,huhu,kene berjuang untuk senyum.
nak2 ble berdepan dgn pesakit byk karenah,huaarrrghhh...
boleh jadi raksasa gorgon

khuza hasan said...

senyum seindah suria!

Puding Karamel said...

semoga mampu tersenyum selalu
ketat sangat muka ni
huhu

khuza hasan said...

ketat tp manis!
^^

Puding Karamel said...

manis tang mana?try datang tengok akk time tengah berdepan dengan client ke-60
toye tak hengat,huhu
mana ibadah,mana sedekah,sume luper

khuza hasan said...

ketat x di sengakjekan xpe kak..
manis nye 0rg lain yg nmpk..
akk yg dok mengketatkan muke mane nk perasan..
hohohoh0rlicks!
:)

Puding Karamel said...

andai ada manisnya...
amiin...
tgh nak tebar pesona pada adik2 sek men x berjaya2 lg.isk..

khuza hasan said...

mesti berjaya jugak..
kakak sy nk kan hebat..
hehehe..
m0ga allah pelihara akk!
^^v

Puding Karamel said...

amiin