Tuesday, 29 November 2011

Tahun kembang setaman

26 November 2011 = 1 Muharram 1333
Di saat semua muslimin muslimat sibuk membaca doa akhir dan awal tahun, saya pula berdiri beratur di hadapan gate 2, menunggu saat untuk boarding.
Hijrah, dari KK ke KL. Not back for good, but for something that is supposed to be good, by all means.

[kredit]

Awal tahun, sinonim dengan azam tahun baru. Dan lebih bermakna, kerana tahun baru dalam kelender Islam  merupakan sebuah tahun baru yang penuh dengan sentimental value. Tak macam tahun baru masehi, simply tahun baru (atau ade sebab yang lebih sentimental yang saya tidak tahu? please correct me).
Detik yang merupakan titik tolak kepada kemunculan khilafah Islamiyyah yang terunggul.
Subahanallah, sangat beruntung mereka yang berada pada saat itu.

Habis kita?
Tak kurang beruntung juga, bila kita mampu melakukan titik tolak perubahan yang tak kurang hebat berbanding hijrah mereka.
Hijrah in pur own way, at our own pace, to achieve our own goal.
In our own setting.
As ukhti Muharrikah said, ujian kehidupan bagi setiap orang adalah tailor made dari Allah untuknya, hanya dia. Kerana itu, ujian hidup setiap orang tidak sama, kisah hidup setiap orang tidak sama.
Kan 'Laa yukallifullahu nafsan illa wus'aha...'

Anyway, saya sangat suka Maal Hijrah. Apart from refreshing detik kegemilangan di zaman nabi, dapat pasang azam tahun baru. Dan yang paling best, dapat cuti. Hihihi...

To be better muslim (azam setiap tahun yang tak pernah nak optimal).
To be a better health care provider, who can serve the sabah nation in every strength that one could muster.
Menjaga pesakit, menyembuhkan pesakit, zahir dan batin (oh, berat...)
Menjalankan projek-projek kesihatan yang berlambak-lambak itu, dan meng-upgrade-kan sistem kesihatan yang ada.

To be a good (and the best) kakak membulat to my adik-adik bulatan, dalam NGO saya.
Both bulatan, of different levels.
Hmm, dan harus berkembang sejajar dengan perkembangan adik-adik bulatan dari dua level yang berlainan, serta berkembang dalam bulatan sendiri bersama teman-teman bulatan dan mak membulat.
Dan bila buka sekolah nanti, kembali membulat bersama adik-adik sekolah menengah. Di level yang berbeza lagi.

Dan, naik satu tingkat anak tangga, dengan izin Allah.

Pendek kata, this will be the year of evolution.
Berkembang sehingga pengembangan maksima.
Semampu boleh, Insya Allah.
My resolution, whats yours?
Kalau kita ikhlas untuk menjalankan sesuatu, pasti Allah bantu. Tak gitu?
Semoga Allah rahmati kita semua.

Selamat tahun baru, selamat berevolusi, selamat berkembang semangkuk setaman.
^^v
[kredit]
-will become buzier than ever.Kasihan blog yang bersawang mengalahkan rumah the Adam's family-

3 comments:

Dinas Aldi said...

Patutla lama senyap ja kat sini, tuannya beezee.

Semoga Allah SWT merahmatimu, dik :)

Anonymous said...

"Memberi vitamin kepada orang... dan nasi kepada diri-sendiri."

Tapi, kita (diri-sendiri) gembira untuk berkongsi nasi. Saya dan teman-teman mendapat satu hidangan istimewa ketika mengunjungi RUMAH BESAR +/- 133 anak tangga.

Kami mendapat lauk yang enak:
(1) Kita tidak akan mungkin bersatu selagi masing-masing tidak mahu mengalah dan mahu mengikut sistem sendiri sedang keduanya adalah baik.

(2) Hijrah = evolusi. Perubahannya agak mengambil masa berbanding revolusi namun dalam tempoh tersebut perubahan akan terus berlaku, istiqomah dan meningkat. (Teori Evolusi Darwin)

Puding Karamel said...

k Dinas~huhuhu...terima kasih atas doa kakak.moga allah merahmatimu kak.


Anon~aah la dik ooi, evolusi,bukan revolusi.sorry,brain dah jadik sayur, malfunction lak.
wah,akk suka teori evolusi awak,well said dear.
makan nasi sana!hehe